nazaj naprej

ločitvena črta Vse note na kitari ločitvena črta ŠOLA ( Teorija 1 / Teorija 2 / Kitara )


Zdaj ko že vemo kako je notam in tonom ime, kako se jih zapiše in kako je uglašena kitara, poglejmo kje točno in kako se te tone izvabi iz kitare.
Zdaj ko že vemo kako je notam in tonom ime, kako se jih zapiše in kako je uglašena kitara, poglejmo kje točno in kako se te tone izvabi iz kitare.V prejšnji lekciji smo si ogledali kako zvenijo prazne strune: e2, h1, g1, d1, a in e. Pa si oglejmo kje so ostali toni. Če s prstom stisnemi struno takoj za prečko, ji skrajšamo dolžino in s tem zvišamo frekvenco - torej povišamo ton. Prečke štejemo od vratu proti telesu kitare. Višje ko struno stisnemo (glede na prečke) višji bo ton. Razlika med sosednjima pragovoma je vedno pol tona - kot smo se naučili  že v četrti lekciji. Če torej po vrsti stiskamo prečke na vratu od glave proti telesu kitare dobimo: E, F, Fis, G, Gis, A, Ais, H, C, Cis, D, Dis... Poskusite:
  <<< KLIKAJ
V zgornji tabeli nismo pisali dodatnih oznak, ki bi nam povedale o kateri oktavi je govora, saj nam to pove položaj note na črtovju. Imamo šest notnih črtovij; za vsako struno po enega. Tiste številke na vrhu, so seveda prečke na vratu. S pomočjo te tabele se najlažje shaja z notami; seveda pa morate v ta namen tabelo znati na pamet, "poštevanka" pač...

Poglejmo si še eno tabelo:
  <<< KLIKAJ
Ta tabela nam pove katera struna je zadolžena za katere note. Številke, ki se ob kliku pojavijo zgoraj, so seveda prečke. Lepo se vidi kako kitara (od dvanajste prečke prve strune, pa do prazne šeste) idealno pokriva notni sistem, kar seveda sploh ni slučaj. Na akustični kitari je ravno 12. prečka zadnja, še dosegljiva s prsti leve roke.
 

 

 

nazaj

naprej

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

      Znani pravijo o nas:

Zaklonišče prepeva

V starih časih smo muzičari sedeli ob kasetofonu, poslušali najljubše komade in "pobirali" akorde. Zdaj za to skrbijo pri portalu Trzalica.com, kjer dobite največji izbor akordov in besedil slovenskih izvajalcev. V pomoč mladim glasbenikom, ki šele vstopajo v svet rokenrola, hkrati ekipa ustvarja neprecenljiv arhiv slovenske glasbene scene.
Dobro delo še naprej želi tudi Zaklonišče prepeva!

Facebook stran: Zaklonišče prepeva