GLD Aletheia vas vljudno vabi na Festival Akustične Glasbe ŽALEC 2012, ki bo v petek 24. avgusta ob 20. uri v Letnem gledališču LIMBERK Griže ali v primeru slabega vremena v Kulturnem domu KuD SVOBODA Griže. V avli omenjenega doma pa bo hkrati na ogled tudi fotografska razstava portretov izvajalcev s prejšnjih festivalov, avtorja Julijana Kmeta.

Vrstni red nastopajočih, petek, 24. avgust 2012:
1. JOŽE ŽVOKELJ
2. DANI BEDRAČ & THE HOLDING COMPANY
3. LUSIER
4. JANI KOVAČIČ
5. MARKO GROBLER

Večer bo povezoval Franjo Funkelj - Frenk.
Prisrčno vabljeni!

::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::-::
ŽALSKI FESTIVAL AKUSTIČNE GLASBE NEKOČ IN DANES

Leta 1979 je na pobudo Srečka Lavbiča in Danija Bedrača, članov takrat razvpitega benda Kladivo, konj & voda, žalska ZSMS (Zveza socialistične mladine Slovenije) priredila prvi Festival akustične glasbe, ki je kasneje prerasel v tradicionalno prireditev. Zamisel za festival se je porodila ob dejstvu, da v takratni Sloveniji kantavtorji, akustični bendi … niso imeli svoje osrednje prireditve, na kateri bi igrali, se družili, izmenjavali izkušnje. Že prvi festival je bil popolni uspeh, govorilo se je o »novi alternativi«, ki je poleg panka predstavljala zdravo nasprotje takratnemu rokerskemu, popevkarskemu … mainstreamu.

Na prvem in ostalih treh ali štirih festivalih so nastopili izvajalci / avtorji, ki še danes veljajo za upoštevanja vredne glasbene osebnosti,: Veno Dolenc s skupino Sedmina, Tomaž Pengov, Andrej Šifrer, skupine Gestalt, Tantadruj, Džejbi, Epitaf …, skupina Kladivo, konj in voda z Damjano Golavšek, Gojmir Lešnjak Gojc s svojim bendom Srp, Marko Brecelj, Jani Kovačič, Adi Smolar in drugi.
Skoraj vsi festivali so se praviloma dogajali v takratni žalski dvorani Hmezad in v žalskem mladinskem klubu, le zadnji se je razširil še v celjski Narodni dom in v KLjUB.

Po letu 1984 pa je žalsko festivalsko dogajanje povsem zamrlo. Sredi devetdesetih let je sicer prišlo do poskusa obuditve festivala kot open-air prireditve na igrišču žalske osnovne šole, leta 2007 pa je žalski Zavod za kulturo, šport in turizem priredil v atriju Savinove hiše v žalcu »akustični večer« s skupino Aletheia, Venom Dolencem in Klariso Jovanovič. Zamisel, da bi festival kot tak povsem »obudili od mrtvih« pa se je pravzaprav porodila leta 2009, ko smo pod šotorom v Novem Celju pri Žalcu izvedli večer akustične glasbe s Ksenijo Jus, Venom Dolencem, Brankom Mihajlovičem – Kosto, s skupinama Tantadruj in Lusier ter Danijem Bedračem. Ideja je naletela na razumevanje žalskega župana in Zavoda za kulturo, šport in turizem in tako je bil v Žalcu Festival akustične glasbe FAG Žalec 2010, sledil pa mu je FAG Žalec 2011.

Oba dogodka smo pripravili v Glasbeno-literarnem društvu ALETHEIA iz Žalca v sodelovanju z žalskim Zavodom za kulturo, šport in turizem. Finančno pa je festival v celoti podprla Občina Žalec. V mejah razpoložljivih sredstev je bila organizacija prireditve uspešna, sama izvedba obeh večerov v izvajalskem in tehničnem smislu pa odlična. Žalski festival torej ima tradicijo, slovenski avtorji so še kako zainteresirani za sodelovanje, krog ljubiteljev tovrstne glasbe pa narašča, saj imamo izvajalci na svojih nastopih po drugih slovenskih glasbeno – poetičnih prizoriščih in središčih relativno dober obisk.

Letošnji (tretji po vrsti) FAG Žalec 2012 bo predvidoma dvodnevna open air prireditev, potekala pa bo v letnem gledališču (amfiteatru) Limberg. Organizator pa si pridržuje pravico, da bo v primeru višje sile (vreme) ali prevelikih stroškov prireditev predstavil v odlično dvorano KUD Svoboda v Grižah, kjer sta potekala tudi oba dosedanja festivala.