Mars festival je pred tremi leti začel pisati svojo zgodbo. Leta 2009 je na njegovem odru stala kopica domačih glasbenikov in umetnikov iz Balkana, že leto kasneje so na njem nastopili Skunk Anansie, leta 2011 Moby. V preteklih letih so tako na festivalu v Sloveniji že nastopili izvajalci svetovnega kova, najbolj prepoznavni regionalni izvajalci (TBF, Dan D, Elvis Jackson, Let 3, Urban&4 ...) ter mnogo mladih zasedb iz regije (Eskobars, I.C.E., Arhibald Arhibaldovich ...). V letošnjem letu se festival iz Ljubljane seli v Maribor, kjer bo potekal v sredo, 5. septembra naTrgu Leona Štuklja v okviru Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.

Na četrti ediciji Mars festivala bodo v Mariboru nastopili islandski glasbeni posebneži Sigur Rós, ki k nam prihajajo prvič. Poleg njih na Mars prihajajo tudi slovenski Melodrom, kmalu pa bo med letošnje nastopajoče dodano še ime iz tujine.

photo by Lilja Birgisdttir

Islandska atrakcija - Sigur Rós:

Sigur Rósso nastali leta 1994, na dan rojstva Jónsijeve sestre Sigurrós – od tod tudi ime skupine. Ustvarjalni Islandci so v svoji bogati in zanimivi glasbeni karieri do danes izdali šest studijskih albumov ('Von', 'Ágætis Byrjun', '( )', 'Takk...', 'Með suð í eyrum við spilum endalaust', 'Valtari'), album remiksov ('Von Brigði'), dva koncertna albuma ('Hvarf/Heim', 'Inni') in sodelovali pri kopici drugih (glasbenih) projektov: uglasbili so dokumentarni film 'Hlemmur', prearanžirali dve tradicionalni islandski skladbi za film 'Englar Alheimsins', sodelovali s skupino Radiohead pri plesnem projektu Split Sides (avtor: Merce Cunningham), ki je kasneje izšel v obliki EP-ja 'Ba Ba Ti Ki Di Do' (del, ki so ga napisali Radiohead ni bil objavljen) ter pri projektu 'Rímur' Steindórja Andersena.

Sigur Rós so s svojo glasbo osvojili tudi srca filmskih ustvarjalcev. Leta 2001 so za soundtrack velike filmske uspešnice 'Vanilla Sky' režiserja Camerona Crowa prispevali 3 svoje skladbe ('Svefn-g-englar', 'Agaetis Byrjun' in 'Njosnavelin'). Poleg glasbe je Cameron Crowe v zaključnem prizoru filma s Tomom Cruisem in Cameron Diaz uporabil tudi del atmosferične filmske projekcije, ki so jo v tistem času Sigur Rós uporabljali na svojih koncertih kot kuliso. 'Vanilla Sky' je postal prvi hollywoodski film v katerem se je pojavila glasba teh ustvarjalnih Islandcev. Kasneje so Sigur Rós prispevali svojo glasbo tudi za film '127 hours' iz leta 2010 (skladba 'Festival') in še za nekaj drugih filmov, predvsem evropske produkcije. Frontman zasedbe, Jónsi, je za animiran film 'How to train your dragon' (2010) posnel skladbo 'Sticks & Stones', za film Camerona Crowe-a 'We bought a Zoo' (2011) pa je posnel soundtrack v celoti (soundtrack vsebuje tudi nekaj skladb ali delov skladb zasedbe Sigur Rós).

Glasba, ki jo Sigur Rós ustvarjajo, je, enostavno, edinstvena, zato ne preseneča, da imajo mnogo oboževalcev tudi med glasbenimi kolegi. Njihovim skladbam (in koncertom) radi prisluhnejo člani skupin Radiohead, Coldplay (ki so v svojem aktualnem hitu 'Princess of China' celo uporabili sample skladbe 'Takk ...', Chris Martin pa javno priznava, da so Sigur Rós eden od ''najboljših bandov na svetu''), Foo Fighters, Metallica, Björk, Moby (ki je nastopil na lanskoletnem Mars festivalu), David Bowie, Red Hot Chili Peppers, Bush, Rage Against the Machine, No Doubt in mnogi drugi.

Sigur Rós slovijo tudi po svojih edinstvenih koncertih. Že sama glasba, ki jo ustvarjajo in izvajajo, lahko vsakogar popelje v druge sfere; njihovi koncerti pa so paša tudi za druge čute. Čustveno nabiti, atmosferični, epični koncerti teh izjemnih glasbenikov so težko opisljivi – za pravo izkušnjo jih je enostavno potrebno obiskati in se o njihovi izvrstnosti prepričati na lastna ušesa in oči. Besede, ki se pogosto pojavljajo v povezavi z njihovimi koncerti, so magično, brezhibno, nadrealistično, fenomenalno, zunajzemeljsko ... Letošnja turneja, ki so ji Sigur Rós pred dnevi začeli v ZDA je že postregla z nekaj glasbenimi presežki in nedvomno se nam presežek obeta tudi v Mariboru.

Sigur Rós niso posebni samo v svojem glasbenem izražanju temveč tudi v 'jezikovnem' smislu; veliko svojih skladb namreč izvajajo v posebnem, izmišljenem jeziku, ki so ga poimenovali Vonlenska. Vonlenska je 'jezik', sestavljen iz 'nesmislov' - vokalnih vložkov, zlogov, ki se skladajo z glasbeno podlago in imajo prej funkcijo instrumenta kot vokala. Seveda ne gre za jezik v pravem pomenu besede – gre predvsem za uporabo glasu kot instrumenta. Sigur Rós so vonlensko 'uporabili' na albumu '( )', seveda pa je njihova celotna diskografija polna skladb, ki jih (deloma ali v celoti) izvajajo v tem izmišljenem 'jeziku'. Sigur Rós so vonlensko poimenovali po prvi skladbi, ki je nastala v tem 'jeziku' – skladbi 'Von' (upanje). Prva in do danes edina skladba, ki so jo Sigur Rós napisali v angleškem jeziku, je skladba 'All Alright', ki se nahaja na albumu 'Með suð í eyrum við spilum endalaust'.

Sigur Rós se bodo na Mars festivalu predstavili z razširjeno zasedbo.Letošnja turneja, ki so jo islandci pred dnevi začeli v ZDA in se seli v Evropo, je že postregla z nekaj glasbenimi presežki. Sigur Rós so se na koncertih, ki so jih že imeli v okviru turneje ob izidu novega albuma 'Valtari', osredotočali pretežno na 'starejše' skladbe, kot so 'Ný Batterí', 'Svefn-g-englar', 'Sæglópur', 'Viðrar Vel Til Loftárása', 'Festival', 'Olsen Olsen', 'Hoppípolla', 'Popplagið' in druge. Seveda pa niso izpustili aktualnega singla 'Varúð'.

Photo by Žiga Koritnik

Slovenski gostje – Melodrom:

Na Mars festival prihajajo tudi 'melodromatični' Melodrom. Skupina Melodrom je nastala leta 2000, sprva zgolj z namenom ustvarjanja soundtrackov za gledališke predstave. A njihov namen je prerasel meje gledališča, saj so do danes posneli že štiri albume: 'Melodrom', 'The Giude', 'Variacije' ter 'Vse kar si pustila da leži na tleh'. Sodelovali so tudi z Laibach; vse od leta 2006 pa je Mina Špiler, vokalistka, tudi stalna članica Laibacha. To poletje se je skupina po krajšem premoru vrnila na koncertne odre - v spremenjeni in razširjeni zasebi. V živo pa se je skupina prvič povsem odrekla elektronskim podlagam. Na svojih koncertih z razširjeno zasedbo predstavljajo tako starejši repertoar ('September', 'Counting Days', 'Marching On a Globe', 'Zasebne sobe' ... ) kot nove, še neobjavljene skladbe.

Melodrom so pred kratkim predstavili svojo verzijo skladbe 'Star Me Kitten' kultnih R.E.M., ki je nastala v okviru Projekta R.E.M.: Čista energija glasbe pod okriljem Veleposlaništva ZDA v Sloveniji. Kot zanimivost naj dodamo, da so bili Melodrom pri izvedbi skladbe 'Star Me Kitten' cenzurirani, zato bodo skladbo z originalnim tekstom objavili naknadno, po izidu zgoščenke projekta, preko svojih spletnih strani. Ppočasi se pripravljajo tudi na izid novega singla z naslovom 'Med postajami', ki si ga boste lahko brezplačno prenesli iz njihove spletne strani konec meseca. Gre za slovensko predelavo dueta s Chrisom Eckmanom 'By the Bedlam Wall', ki se nahaja na zadnjem albumu skupine Melodrom.

Cena vstopnice: 39 €

Dallas Music Shop:  www.dallasmusicshop.com