Nova Jazz Quintet – Flow of Inertia

 

Prva izdaja v okviru letošnjega festivala Godibodi je prvenec peterice Nova Jazz Quintet, ki nosi naslov Flow of Inertia. Že samo ime projekta v sebi nosi globoko simbolno sporočilo, inercija je namreč stanje, za katero je značilna velika želja vztrajati v mirovanju, nedejavnosti; lenobnost, nedelavnost oziroma v fizikalnem smislu je to lastnost teles, da se upirajo spremembi smeri gibanja in hitrosti. Vendar so vse stvari del toka, vse je tok, otoki torej ne morejo obstajati. Kot sami pravijo: 'Za vas smo se potopili, kar smo tam videli in zaslišali smo rigidnemu svetu v izziv pripeljali na površje.'

Flow of Inertia je projekt avtorske glasbe, ki temelji na najnovejših usmeritvah jazz-a, predvsem hip hop groova v združitvi s svetlo harmonsko podlago abstraktnega značaja, ki omogoča tako vključitev rap-a kot tihega jazz vokala z vsemi svojimi linijami. Poleg tega se z vsako novo skladbo srečujemo s usmeritvami, ki izhajajo predvsem iz afriških in arabskih harmonskih in ritmičnih vzorcev. Besedila se tako v slogu s časom dotikajo vse od protestov do pomanjkanja kreativnega potenciala, ki izhaja iz samoumevnosti dostopa do tehnologije, destrukcije vojnega poželenja, ali pa gre samo za izvajanje molitvenih litanij, ki znotraj harmonskega prepleta ustvarijo pravljično vzdušje.

Vendar ne gre samo za to. Besedila - v pravi moderni maniri - niso samo izpeta, sliši se lahko svobodno diktiranje poezije, skladba Protesters' mind pa se celo poigra z vlogo glavnega govornika na protestih v stilu črnskih duhovnih voditeljev.

Besedilo za radijski single s plošče je sklada 'Spev vrtnic' je nastal že pred tremi leti, ko se je glavni avtor Dano Ličen v okviru Big Banda NOVA pripravil na sodelovanje z enim izmed slovenskih raparjev. Spev vrtnice, ki se v metaforičnem smislu dotika mestnega grba Nove Gorice, kjer prevlada igralniške industrije zatira ali zgolj zabava razvoj človeškega potenciala.

 

Nova Jazz Quintet so:

Dano Ličen - voice
Enos Kugler - drums
Goran Krmac - tuba
Jani Šepetavec - tenor sax, guitar
Anže Vrabec - piano