Mesec in pol po izidu nove plošče izolski glasbenik RUDI BUČAR z zasebo ISTRABEND prihaja v oddajo IZŠTEKANI. Ker je nova zasedba in z njo plošča že sama po sebi imenitno izštekan podvig, njenega zvoka za oddajo ne bo spreminjal. Raje kot istrumente bo Rudi izštekal samega sebe – in izvedbo mnogih pesmi prepustil številnim gostom, od Eve Hren do Okteta Aljaž. V petek 14.12.2012 ob 22.25.

Povzemimo njegovo pot za nepoučene. Navdušen nad grungem je konec devetdesetih ustanovil bend Spirits in z njim objavil ploščo »Zemljin krik« (1999). Ljubljenec občinstva je postal pet let kasneje, ko je izdal prvo solistično ploščo »Kapot« (2004). Z njo je po polju prerajanja ljudske glasbe zaoral kot še nihče pred njim. Zvest svojim izolskim in istrskim koreninam se je z diktafonom podal na teren in zbral dotlej prezrto, večjezično, »gostilniško« ljudsko gradivo ter ga predelal v rockovskem in bluesovskem slogu. Ravno toliko kot so bile Izolanom pesmi domače, so bile za preostalo Slovenijo popolnoma nove.

Ker mu je novi kapot čudovito pristajal, je nadaljeval, izročilo zajel še malo bolj na široko in tri leta kasneje izdalizjemni album »Kambiament« (2007). Drznost, ki preveva to ploščo, premorejo le najboljši in najbolj izvirni. Predvsem pa sta tako »Kapot« kot »Kambiament« dokaz, da tradicija in korenine velikih glasbenih duhov ne omejujejo, temveč jim dajejo svobodo.

Kakšen glasbeni freigeist je Rudi Bučar, dokazuje seznam njegovih sodelovanj. Kot pevec in kitarist je nastopal tako z Janom Plestenjakom kot z Zablujeno generacijo, tako na EMI kot na Slovenski popevki, tako na Eurosongu z Alenko Gotar kot pred obličjem Evrope s podvigom Sounds Of Slovenia. Pred tremi leti je ustanovil pop rock zasedbo Rudi & The Cool Vibes. Je avtor dveh zmagovalnih skladb na Slovenski popevki - »Samo ti« v izvedbi Anike Horvat leta 2009 in »Naj traja« v njegovi izvedbi lani. Tudi letos je na Popevki s pesmijo »Še malo« pričaral enega najbolj nepozabnih trenutkov.

Izjemno novo poglavje pa je odprl s skupino Istrabend in z novo ploščo, ki je izšla konec oktobra. Zmes Rudijevih avtorskih in istrskih ljudskih pesmi izvaja skupina glasbenih virtuozov z instrumenti, ki bi bili težko bolj nerokerski – na silovito sodoben, urban, rokerski način. Ja, težko je z besedami pojasniti, da je moč s tubo, harmoniko, trobento, akustično kitaro in tolkali igrati ljudske pesmi, kot bi bile rokenrol. A je res. No, res je tudi obratno, Rudijeve rock in pop pesmi v tej izvedbi zvenijo zelo ljudsko, kar ni tako presenetljivo. Presenetljiva je svežina, ki preveva vse skupaj. Ter količina in veličina glasbe, ki jo fantje ustvarjajo s tako preprostimi sredstvi. Treba je slišati, da človek verjame.

Če ste zamudili nastope, ki jih te dni nizajo po slovenskih klubih, vam oddaja IZŠTEKANI na Valu 202 v petek 14. decembra 2012 nudi izjemno priložnost prepričati se, kako Rudi Bučar & Istrabend zvenijo v živo. A Izštekani seveda ne bi bili Izštekani, če ne bi pred Rudija postavili novega izziva. Hm... ampak kako se ga lotiti, če je že to, kar je Rudi naredil z Istrabendom, tako imenitno izštekano, da ni kaj dodati ali odvzeti? Kaj torej dodati, kaj odvzeti? Rešitev je Rudi našel hitro. Če nimaš več česa izštekati, lahko izštekaš – samega sebe! Rudi bo v oddaji odpel manj kot polovico pesmi. Namesto njega jih bodo izvedli številni gostje, vsak po eno Rudijevo in eno ljudsko. No, verjetno bodo na tapeti tudi številni dueti, stranpoti in spontanosti.

Kdo, se gotovo sprašujete? Eva Hren, prekaljena pop in jazz pevka, ki ji prevračanje ljudskega ni tuje, pa najsibo s skupino Sladcore, z Big Bandom RTV Slovenija ali s Sounds Of Slovenia. Matevž Šalehar Hamo, raskavi glas, prepričljivi stas, pevec skupine Tribute 2 Love in avtor, ki je snel letošnjo glavno nagrado na Slovenski popevki. Tadeja Fatur, izvajalka zmagovalnega songa na letošnjem Festivalu slovenskega šansona 2012. Samo Budna, pomurski kitarist, violinist, pevec in avtor, soustanovitelj legendarnih Posodi mi jurja. In Oktet Aljaž, pred tremi leti ustanovljeni moški zbor iz koprskega zaledja.

Na vsa ostala vprašanja odgovarjamo med oddajo v petek od 22.25 do polnoči in čez. Tudi tokrat boste lahko dogajanje v studiu spremljali v sliki prek medmrežja. Povezava bo na voljo na spletni strani www.val202.si.