Med 3. in 5. avgustomse bo v Vinici v Beli krajini že petič zapored zgodil festival Schengenfest, ki ob letošnjem odličnem glasbenem programu ponuja tudi zanimive obfestivalske dejavnosti. Tridnevni festivalski program, ki tokrat zajema več kot 35 izvajalcev, bosta dodatno popestrili dve predstavi Sititeatra: v soboto, 4. avgusta ob 11h si bodo obiskovalci festivala lahko ogledali monokomedijo ČEFURJI RAUS! s Sašom Rajakovićem - Saletom, v nedeljo, 5. avgusta pa bo žurerje iz spanca ob 11h prebudila monokomedija JAMSKI ČLOVEK z Urošem Fürstom.

Vse dni festivala se bodo lahko obiskovalci poleg kopanja v Kolpi zabavali tudi v lunaparku, kjer bodo med drugim lahko preizkusili ročni nogomet in 'Človek, ne jezi se' v naravni velikosti, jahalne spretnosti pokazali na mehaničnem biku, se zabavali z napihljivimi žogami in tako dalje. Za lakoto tudi tokrat ni bojazni, saj bo spet poskrbljeno za stojnice s hrano, ki ponujajo več od običajnih festivalskih stojnic in bodo brez skrbi nekaj zase našli tudi vegetarijanci. Na voljo pa bo še festivalska trgovina znotraj šotorišča, kjer bodo obiskovalci po prijaznih cenah lahko kupili razne priboljške, hrano in pijačo ter ne nazadnje pribor za osebno higieno in še kaj. Lepe spomine na najbolj seksi festival poletja bodo lahko ovekovečili z raznimi spominki na stojnicah z majicami, obeski, zapestnicami, piercingi in še čem. Za vsak okus se bo našlo nekaj, organizatorji pa obljubljajo tudi v vsakem trenutku mrzlo pijačo z ledom za vroče festivalske dni in veliko izbiro pijač ter hrane.

Čefurji raus:

Marko Đorđić je čefur. Sin priseljencev iz Bosne. Brez dlake na jeziku. Pripoveduje o Fužinah. O težavah doma, v šoli, košarkarskem klubu... O problemih z drogo, policijo... Vrhunsko ga odigra Aleksandar Rajaković - Sale, ki gledalce navdušuje z mešanico slovenščine, jezikov bivše Jugoslavije in uličnega slenga. Gledališka uspešnica po romanu Gorana Vojnovića.

Dramatizacija in režija: Mare Bulc, igra: Aleksander Rajakovič – Sale, glasba: Zlatan Čordić – Zlatko, produkcija: Dejmo stisnt teater, Glej in No history.

Jamski človek:

Svetovni komični fenomen, ki je s 600 ponovitvami tudi v Sloveniji porušil vse rekorde. Prek 180.000 nasmejanih gledalcev že ve, da so odnosi med spoloma komedija, čeprav se nam največkrat ne zdijo prav nič smešni. Največkrat odigrana predstava v Sloveniji!

Besedilo: Rob Becker, prevod: Lija Pogačnik, režija: Nataša Barbara Gračner, igra: Uroš Fürst, produkcija: Gustav film, Theater Mogul in SiTi Teater BTC.

Pestra zbirka glasbenih imenbo v idiličnem okolju Krajinskega parka ob reki Kolpi, poskrbela za najmočnejši program doslej: KAISER CHIEFS, LENINGRAD COWBOYS, PAROV STELAR, PARNI VALJAK, RIBLJA ČORBA, SIDDHARTA, BIG FOOT MAMA, DAN D, TABU, LEELOOJAMAIS, KLEMEN KLEMEN, KAWASAKI 3P, LOLLOBRIGIDA, MAJKE ter kakovostna domača in tuja imen, ki se vztrajno uveljavljajo: Golem, SevdahBaby, Merqury Band (Queen tribute), Makako Jump, Viza, Chiki Liki Tu-a, ZircuS, Čao Portorož, El Kachon, Charlie Butter Fly, ReLight.

Poseben poudarek je letos na elektroniki, tako da bodo na elektro odru obiskovalce razveseljevali THE SHAPESHIFTERS, ROBERT G ROY, DJ POOKIE in DJ ALDO MORRO, FUNKERMAN, GRAMOPHONEDZIE, NATI KATCHI, PARIS MEETS DUBAI, TOM NOVY, VANILLAZ, DJ EXO BELTRAM, DK MARCELLO ter BALEARIC ELEGANCE LIVE, SPINRIDERS.

Še vedno poteka akcija '5+1 za prijatelje', v kateri za ceno 5 vstopnic prejmete 1 gratis. Cena vstopnice za posamezen dan bo na dan koncerta 32 evrov.  Tridnevna vstopnica na dan koncerta pa bo znašala 65 evrov.