FESTIVAL ZVOKA, SONCA IN ZABAVE

 

SCHENGENFEST 2013

»VEDNO VEČJI, VEDNO BOLJ SEKSI.«

Od petka, 2. 8. do nedelje, 4. 8. 2013,

Vinica, Bela krajina

GLAVNI ODER:

SKUNK ANANSIE (VB),

PLAVI ORKESTAR (BiH),

GENTLEMAN & THE EVOLUTION (Nem),

TRIGGERFINGER (Be),

DUBIOZA KOLEKTIV (BiH),

PARTIBREJKERS (Srb), DENIS & DENIS (Hr),  HLADNO PIVO (Hr),

MI2 (Slo), NIET (Slo), PERO LOVŠIN & ŠPANSKI BORCI (Slo), UROŠ PERIĆ & THE BLUENOTE QUARTET &

THE PEARLETTES(Slo),

GUŠTI (Slo), DISKOBAJAGI (BiH), S.A.R.S. (Srb), MANOUCHE (Slo), SAUSAGES (Slo), HAPPY OL'McWEASLE (Slo), LOS EXPLOSIVOS (Meh), FIREFLY (Slo), IMSET (Slo), BOTTOMLINE (Slo), KILL KENNY (Slo) …

ELEKTRONSKI ODER:

PENDULUM DJ SET & VERSE (VB), DAVID MORALES (ZDA), JOACHIM GARRAUD (Fra), ATFC feat. LISA MILLETT (VB), CHRIS LAKE (VB),

PETE JORDAN (VB), VANILLAZ (Slo), HEX (Slo), MAGIC JAY (Slo), EXO BELTRAM & FRIENDS (Slo), THEEJAY (Slo), HIGH ON HEELS (VB), BALEARIC ELEGANCE (Slo) …

 

SCHENGENFEST 2013 – LETOS NAJVEČJE ZVEZDE FESTIVALA: SKUNK ANANSIE, GENTLEMAN & THE EVOLUTION, PLAVI ORKESTAR, TRIGGERFINGER, DUBIOZA KOLEKTIV, PARTIBREJKERS … IN NA ELEKTRONSKEM ODRU DAVID MORALES, PENDULUM DJ SET & VERSE, CHRIS LAKE …  KAMPIRANJE GRATIS! VSTOPNICE DO 19. 6. 2013 CENEJŠE!

 

Z nezadržno naglico se bliža letos že šesti Schengenfest, ki prinaša izbor odličnih glasbenih skupin in didžejev na kar treh odrih, letos večjih kot kadarkoli doslej. V Vinici v Beli krajini boste med 2. in 4. avgustom 2013 deležni glasbenega razvajanja ob številnih spremljevalnih dejavnostih, veliko več kot prejšnja leta. Čakajo vas kar tri dni skrajnega uživanja v Krajinskem parku Kolpa, ki se ponaša s prekrasno naravo in reko Kolpo, v kateri se lahko do mile volje kopate in čolnarite. Vse to se ponuja do 19. 6. 2013 po nižji ceni, da pa vas organizatorji radi razvajajo, pa poleg nizkih cen bogatega izbora hrane in pijače, saj boste imeli na voljo tudi kamp trgovino, ponujajo tudi povsem zastonj tridnevno kampiranje, kar je že redkost na festivalih! Festival zvoka, sonca in zabave bo tako tudi letos poskrbel za nove dogodivščine, ki bodo prav gotovo lahko pozitivno vplivale na vaše življenje, saj se na festivalu srečujejo mladi in mladi po srcu iz vse Slovenije in vedno več iz tujine, vse pa druži veliko dobre volje, želje po kvalitetni zabavi in pozitivna energija. Da pa bo te v izobilju, bo prav gotovo pripomogel bogat glasbeni program za vse okuse. Festival, ki se je v minulih petih letih razvil v največji »kamping pop rock« festival v Sloveniji, bo tudi letos postregel z odlično bero nastopajočih, kot tudi še bogatejšim spremljevalnim programom kot prejšnja leta.

 

 

In raje ne seštevajte, koliko bi vas stalo le tridnevno kampiranje, kaj šele koncerti glasbenih skupin na samostojnih koncertih – odpravite se na najbolj nor festival letošnjega poletja – Schengenfest 2013! Kjer so sonce, glasba in sproščena zabava doma in tam je lahko vaš dom vse 3 dni! Vedno večji, vedno bolj seksi, Schengenfest 2013!

 

Na velikem odru bodo gostili tuje izvajalce SKUNK ANANSIE (VB), PLAVI ORKESTAR (BiH), GENTLEMAN & THE EVOLUTION (Nem), DUBIOZA KOLEKTIV (BiH), TRIGGERFINGER (Be), HLADNO PIVO (Hr), PARTIBREJKERS (Srb), DENIS & DENIS (Hr), DISKOBAJAGI (BiH), S.A.R.S. (Srb) in LOS EXPLOSIVOS (Meh),  domače barve pa bodo zastopali NIET, MI2, PERO LOVŠIN & ŠPANSKI BORCI, UROŠ PERIĆ & THE BLUENOTE QUARTET & THE PEARLETTES, GUŠTI, MANOUCHE, SAUSAGES, HAPPY OL'McWEASLE, FIREFLY, IMSET, BOTTOMLINE in KILL KENNY.

 

BOGAT GLASBENI PROGRAM

 

Poznavalci kvalitetne rock glasbe zagotovo poznajo svetovno znane Skunk Anansie, predstavnike brit, ali kot sami radi rečejo »clit« rocka, ki so s svojim prepoznavnim zvokom orali ledino številnim sorodnim skupinam in v svojem zvoku kombinirajo metal, rock in punk rife, nikakor pa jim ni tuj zvok melodičnih balada, vse skupaj pa vmeščajo v svoje energične in nadvse privlačne koncerne nastope. Le okoli mesec dni po nastopu na Schegenfestu bodo izdali novo ploščo.

Med glasbenimi nosilci festivala so gotovo že legendarna skupina s prostorov nekdanje skupne države, bosenska zasedba Plavi orkestar, ki so z vrhunskim pevcem in avtorjem Lošo izjemno popolarni že iz prve polovice 80-ih let, za njimi pa so tudi prepolne koncertne dvorane po vsem Balkanu in Sloveniji. Nastop bo prav gotovo posebna poslastica, saj bo to edini festival v Sloveniji, ki jih bo v poletnih mesecih in v prijetni atmosferi gostil na svojem velikem odru.

Nemška, in hkrati svetovna reggae poslastica, bo nastop energičnega in jamajški glasbi predanega Gentlemana s skupino The Evolution. Slovenijo je obiskal vsaj trikrat, ponaša pa se z nekaj izjemno uspešnimi ploščami in velikimi nagradami za svoje delo. »Priseljeni Jamajčan« Gentleman nam bo na festivalu poleg starejših uspešnic predstavil tudi letošnjo novo ploščo »New Day Down« v za poskočnost festivala primerni mešanici, ki jo sam imenuje moderni roots, in je inovativna mešanica dancehall in roots ritmov s primesmi drugih sodobnih glasbenih žanrov.

In kdo pri nas ne pozna multikulturno in multizvočno skupino Dubioza Kolektiv, ki prihaja iz BiH, in je na željo mnogih, ki so jih videli že pred dvema letoma na Schengenfestu, spet povabljena na ta »sončni« festival. Skupina letos praznuje 10. obletnico delovanja, tudi na Schengenfestu 2013!

Belgijska zasedba Triggerfinger, prihaja prvič v Slovenijo in predstavlja še enega velikega gosta iz tujine, je trenutno najbolj znana po aktualnih uspešnicah »I Follow Rivers« in »All Night Long«, rokerski »seniorji« pa so znani poznavalcem rock glasbe še iz časov, ko se niso še prebili na vrhove evropskih glasbenih lestvic in v eter največjih radijskih postaj. Obetajo pravo rock zabavo!

Lanska 30. obletnica skupine in brezkompromisen rockovski zvok s številnimi uspešnicami, pa so letos pripeljali na festival srbsko skupino Partibrejkers, ki jo poznamo tudi po skladbah, kot so “1000 godina”, “Ulični hodač”, “Prsten”, “Mesečeva kći, “Kreni prema meni”, “Zemljotres” in “Hipnotisana gomila”.

Od tujih skupin omenimo še Hladno pivo in Denis & Denis s Hrvaške ter S.A.R.S. iz Srbije. Ko se ozremo še na domače skupine, med njimi najdemo med najbolj izpostavljenimi skupine Niet, Pera Lovšina & Španske borce, Mi2 in Guštija.

 

Tudi tokrat še večji elektronski oder obeta neverjeten izbor vrhunskih didžejev in avtorjev, producentov. Pendulum DJ Set & Verse sta DJ in MC iz slovite drum'n'bass ekipe Pendulum, ki izvirajo iz Perta v Avstraliji. Med drugimi DJ El Hornet in MC Verse nadaljejeta s širjenjem zavesti o zasedbi po vsem svetu z nastopi v okviru Pendulum DJ Setov. V omenjeni  različici nastopata po vsem svetu, od Južne Afrike, Kanade, ZDA, Evrope, do Azije in Rusije, na srečo pa ju bomo videli tudi na letošnjem Schengenfestu.

Kdo ne pozna Davida Moralesa, ki je po 30 letih dela postal že prava didžejevska legenda. Že na začetku kariere je zaslovel s skladbo »In de Ghetto«, svojo bogato kariero pa je nadaljeval tudi kot remikser in producent za izvajalce, kot so Mariah Carey, Britney Spears, Michael Jackson, Eric Clapton in U2. Nastopal je malodane po celem svetu in še vedno je rezidentni didžej ibiškega kluba Patcha. Če naštejemo samo uspešnice nekaj zadnjih let: "How Would U Feel '06", "You Just Don't Love Me", "Holiday", "Golden Era", "Stay", "Planet Called Love" in letošnjo"7 Days".

Tudi Joachim Garraud prvi prihaja v Slovenijo in spada med tiste didžeje, ki so po dolgoletnem študiju na glasbenem konservatoriju posvetili svoje življenje elektronski glasbi predvsem kot producenti. Začel je z Laurentom Garnierjem, nadaljeval pa kot producent, remikser ali komponist za svetovno znana imena, kot so David Guetta, Jean-Michel Jarre, Paul Johnson, Deep Dish, David Bowie, OMD, Kylie Minogue, Mylène Farmer, Moby, Robbie Rivera …

ATFC aka Aydin the Funki Chile bo z Liso Millet predstavil svojo vizijo zabave ob house glasbi. Spada med prave »mash up« umetnike, zelo znan po skladbi »Bad Habbit«, medtem ko je Lisa vrhunska soul, jazz in roots vokalistka, ki se je kalila na londonski Kraljevski glasbeni akademiji. Obožuje freestyle nastope, doslej pa je v dveh desetletjih sodelovala z mnogimi dance didžeji in producenti, med njimi s Paulom Oakenfoldom, Frankiejem Knucklesom, DJ Spenom, Jamiejem Lewisom in Juanom Kiddom.

Chris Lake, škotski didžej, je v zadnjih 6 letih prepotoval svet s svojiim vrhunskimi didžej seti. S crossover uspešnicami kot so ‘Changes’, ‘La Tromba’, ‘Only One’, ‘Sundown’ in ‘If You Knew’, kot tudi s svojimi globljimi in temnejšimi elektronskimi skladbami, je Chris postal znan kot »šampijon kreativne svobode«. Tudi on prihaja prvil v Slovenijo! Na elektronskem odru pa se obeta še izbor odličnih didžejev, med njimi prihajajo Pete Jordan, Vanillaz, dekleta na visokih petkah High On Hells in drugi.

 

SCHENGENFEST 2013 – VEČ O FESTIVALU

 

Schengenfest 2013, festival zvoka, sonca in zabave, ponuja celotni program na treh odrih: letos močnem glavnem odru in elektronskem odru, kot tudi na odru na plaži. Že šesto leto zapored bo tako v najbolj vročem mesecu leta, natančneje od 2. do 4. avgusta 2013, v prekrasnem okolju ob reki Kolpi, na meji s Hrvaško v Vinici, v Krajinskem parku Kolpa, potekal že vsem znani, najbolj seksi glasbeni festival daleč naokoli! Organizator KUD Bela krajina je za letos očitno pripravil zelo bogat nabor glasbenih izvajalcev, ki tako samo potrjuje, da festival vsako leto presega svoje prej zastavljene okvirje.

 

Organizatorji Schengenfesta so tudi letos poskrbeli, da je program sestavljen iz aktualnih skupin in didžejev, ki imajo letos pomembne obletnice ali nove plošče, ali pa gre za starejše zasedbe, ki pa imajo zelo pomemben status. V okviru večanja festivala (tudi trije odri bodo večji in bolj dovršeni) so organizatorji vpletli nove glasbene zvrsti: reggae, drum'n'bass, teck house, dubstep in druge, seveda pa so ohranili že preizkušene ko so rock, punk, pop idr. Nabor glasbenikov in njihovo sosledje pa so organizatorji določili v časovnih okvirjih, s katerimi bodo kar se da najbolje zadovoljili okus obiskovalcev, kot tudi logično povezali različne skupine med sabo.

Tudi lanski Schengenfest je potrdil, da lahko lahko ponudi najboljše ljubiteljem različnih glasbenih zvrsti, od popa, rocka, elektronike in drugih. Temu primerno se iz leta v leto veča tudi prizorišče (in seveda odri), saj je lani zabeležil obisk že okoli 23.000 obiskovalcev v treh dneh. Kaiser Chiefs (spomin na izjemno sproščen festival so ponesli tudi na veličastni zaključek olimpijskih iger v Londonu že čez nekaj dni), Parov Stelar, Leningrad Cowboys, izbor mnogih najboljših domačih in »domačih« izvajalcev so ga lani postavili še nekaj stopničk višje od prejšnjih let. Zvest svoji lokaciji v prekrasnem okolju Krajinskega parka Kolpa v Beli krajini, ohranja svoje primarno sporočilo, ki ga v sebi nosi že vsa leta obstoja – festival zvoka, sonca in zabave!

 

Pretekli festivali so se vtisnili v spomin številnih glasbenikov, obiskovalcev in medijev, ki so ga označili za nekaj najbolj svežega v festivalskem smislu v Sloveniji, lani pa je še enkrat presegel ne le samega sebe. Neverjetno dobro vzdušje, kvaliteten glasbeni in ostali program ter prijaznost Belokranjcev, pripomorejo k temu, da se na festivalu počutijo odlično prav vsi. Seveda je k temu pripomogla tudi odlična organizacija kot tudi podpora medijev, seveda lokalne skupnosti in Krajinskega parka Kolpa. Organizator KUD Bela krajina bo tudi letos postregel z bogato spremljevalno animacijo, v obliki zabaviščnega parka, ki bo postavljen za vse mlade in mlade po srcu, z organizacijo športnih iger, gledaliških predstav, raznih delavnic in dogajanja na plaži: z didžeji, stand up komiki in mnogimi drugi. Namen festivala je dobra volja, oziroma kot pravijo organizatorji: to je festival zvoka, sonca in zabave.