nazaj naprej

ločitvena črta Nonakordi ločitvena črta ŠOLA ( Teorija 1 / Teorija 2 / Kitara )

Nonakordi, se sestoje iz I., III., V., VII. in IX. stopnje durove lestvice. Svoje ime so dobili ker I. in IX. stopnja oklepata interval "nona".Ločimo jih predvsem na durovske in molovske; torej glede na njihovo III. stopnjo. Poleg tega pa moramo biti pozorni tudi na VII. stopnjo, ki je lahko velika ali mala. To pomeni da bomo obravnavali štiri osnovne nonakorde: mol, dur, mol-maj in dur-maj. Seveda obstajajo tudi taki z zvečano ali zmanjšano kvinto, ali celo z dodanimi toni (add) ampak za našo lekcijo nam bodo zadostovali omenjeni štirje.
Tako kot so kvintakordi trozvoki in septakordi četverozvoki, so nonakordi peterozvoki. Pa si jih oglejmo najprej kot formule:
 
I -   III - V - bVII - IX        
I -   III -
V -   VII - IX    
I - bIII -
V - bVII - IX        
I - bIII -
V -   VII - IX   

9
maj9
m9
mmaj9
Ker so nonakordi peterozvoki (5); kitara pa inštrument s šestimi (6) strunami, ki jo igramo s štirimi (4) prsti leve roke (palec je zelo omejen), po maksimalno štirih (4) poljih hkrati, akordov preprosto ni možno prijeti tako, da bi istočasno zvenelo vseh pet tonov. Zato žrtvujemo peto (V) stopnjo, ki je preprosto ne igramo.

Kaj nam najprej pade v oči, če pogledamo te štiri verzije nonakordov? Poleg tega da so sestavljeni iz terc, po dve in dve terci sestavljata tudi čiste kvinte, oziroma kvintakorde - mole in dure. Zaradi lažje razlage se omejimo na C-akorde. Kaj torej imamo:

C9
Cmaj9
Cm9  Cmmaj9
= C-dur + G-mol
= C-dur + G-dur
= C-mol + G-mol
= C-mol + G-dur
Dobili smo vse štiri možne kombinacije dur, mol, C in G kvintakordov!
Naj zaenkrat tole ostane samo kot zanimivost, ki nam bo nekoč še prav prišla.
nazaj naprej