Desna roka pri kitari


Igrati s prsti ali s trzalico? Biti ali ne biti na kitari? To dilemo rešuje vrsta kitare, ki jo igramo, ali pa kar glasba sama, oziroma žanr glasbe, ki jo igramo. Klasično kitaro z najlonskimi strunami se igra s prsti, električno z jeklenimi strunami pa igramo s trzalico. Akustična folk kitara pa se lahko igra na oba načina; s prsti ali s trzalico, odloča vrsta glasbe, ki jo igramo.

Igranje s prsti
 
Kitara je zgodovinsko sicer nastala kot ritem inštrument, oziroma je brenkalo na katerem se ritmično igra akorde. Poleg basa in bobna je bila včasih neločljiv del ritem sekcije. S časom pa so posamezni kitaristi začeli igrati tudi melodijo in igranje s prsti je nastalo tisti trenutek, ko je kitarist poskušal istočasno zaigrati vsaj dve od  naslednjih treh stvari: melodijo, harmonijo, bas. S tem ko uporabimo štiri prste lahko nenadoma igramo istočasno in naenkrat s kar štirimi trzalicami. Torej lahko basiramo in istočasno ubiramo posamezne tone akorda, ali igramo melodijo; oziroma igramo kar vse troje naenkrat.
kitara 09 slika 1
Od petih prstov desne roke se uporabljajo štirje, ki imajo tudi svoja imena, oziroma kratice. Krstili so jih španci in cel svet je prevzel njihovo poimenovanje - verjetno zaradi flamenka in tradicije španske kitare na sploh.
Palec je po špansko pulgar - zato P.
Kazalec je indice, torej I.
Sredinec je M, kot medio,
prstanec pa A kot anular.
Mezinca načelno ne uporabljamo.

 


P
I
M
A
 
slovensko 
palec
kazalec
sredinec
prstanec
špansko 
pulgar
indice
medio
anular
angleško
trumb
first finger (index)
second finger (middle)
third finger (ring)

kitara 09 slika 4kitara 09 slika 3kitara 09 slika 2
 
 
Bistvo igranja s prsti je skrito v nekaj preprostih pravilih:
  • palec "P" igra base na zgornjih treh strunah (4. 5. in 6.),
  • prsti "I", "M" in "A" brenkajo po spodnjih treh strunah in izvabljajo melodijo.
  • palec brenka struno navzdol, medtem ko ostali prsti brenkajo navzgor.  
Na sliki se vidi kje in kako so prsti nad strunami. Kake posebne filozofije tu ni, prsti pač visijo v naravnem položaju.
Če rečemo, da igramo s prsti, mislimo pravzaprav na nohte. Brenkamo z nohti, ker tako dobimo najboljši in najlepši ton. Če pa se lotimo kitare s kovinskimi strunami, potem nohti niso več prava rešitev, ker jih jeklene strune prehitro poškodujejo. V tem primeru igramo z blazinicami prstov ali pa s posebnimi naprstniki, ki si jih nataknemo na prste.
 
Igranje s trzalico
 Koliko trzalic je na tržišču? Ogromno. Zakaj le... Tudi če zanemarimo identične izdelke različnih proizvajalcev, jih je še vedno veliko. Celo tale stran ima ime po eni od njih.
Ločijo se po velikosti, trdoti in materijalu iz katerega so narejene. Razlike med njimi so zelo majhne in so krive za odtenke v barvi zvoka. Oblika je sicer nebistvena za barvo zvoka, zna pa biti bistvena za dober oprijem, glede na velikost kitaristove roke, kot tudi glede na način igranja. Največjo razliko nam seveda da material trzalice.
Za igranje akordov na akustični kitari se največ uporabljajo mehke in malce večje trzalice. Tiste malo trše so zelo primerne za hitro soliranje, majhne in debele pa ponavadi drgnejo jazz kitaristi.
kitara 09 slika 5kitara 09 slika 6kitara 09 slika 7
Toliko o vrstah. Kako pa se drži trzalica, se bo pa spet najlepše videlo iz slik. Na kratko:
Trzalico držimo s palcem in kazalcem tako, da je s svojim najbolj koničastim delom obrnjena proti strunam na kitari.
Brenkamo "iz zapestja" gor - dol... Čisto enostavno.
Zelo redko uporabimo za brenkanje celo roko, pa še to bolj zaradi poze in teatralnega učinka, ali pa če se kitarist, recimo temu tako, "izgubi".
Ali brenkamo po struni navzgor ali navzdol ni povsem nepomembno, ampak o tem bo malo več govora v eni kasnejših lekcij.