Kako držimo kitaro


Slika pove več kot tisoč besed. Zato bodo ob slikah samo kratki komentarji. Predstavljeni bodo položaji, drže, za katere pravita teorija in praksa, da so optimalni in najboljši. Osebno sicer priporočam, da se tega držite, toda če res mislite, da vam kaka drža ne odgovarja, da gre lažje kako drugače...
 
kitarist slika 1

Klasična kitara

Takale poza je najboljša za igranje klasične kitare. Predvsem je značilna rahlo razširjena drža nog, ki objamejo telo kitare in pa seveda "obvezna" pručka za levo nogo, ki pa ne sme biti previsoka. Ne naslanjajte noge na stolovo prečko, ker je previsoko.

Ker je vrat klasične kitare debelejši in na sploh drugačen kot pri ostalih kitarah, je treba levo roko bolj ukriviti. To bi sicer znalo, ob daljšem igranju, povzročati bolečine; zato se klasična kitara drži precej višje kot ostale vrste kitar, vrat stoji bolj pokonci. Ta položaj ustreza tudi načinu s katerim igra desna roka, oziroma prsti desne roke.

kitarist slika 2
Akustična (folk) kitara
Kako se drži akustična kitara ve vsak - celo tisti, ki ne igrajo kitare. To je pač najpopularnejši tip kitare. Igrajao jo vsi, poklicni glasbeniki na televiziji ali pa tip na žurki.
Trup kitare se naslanja na desno bedro. Vrat leži, več ali manj, vodoravno, desna roka se ne naslanja preveč na trup, ampak samo visi ob njem (včasih se ga zgolj malo dotakne s podlahtjo), saj potrebuje prostor in tipičen zamah za brenkanje preko vseh žic.
 

kitarist slika 3

Polakustična kitara

Ta kitara se drži zelo podobno, kot akustična. Razlike so pravzaprav pogojene samo s specifično obliko te kitare. Je malo večja, a tanjša in zato desna roka malo drugače počiva na njej. Ker se veliko uporabljajo udarci navzdol po vseh šestih strunah (od šeste strune k prvi) se roka hočeš nočeš bolj naslanja na telo kitare. Ker jazz kitarist preigravajo harmonije po celi dolžini vratu, je vrat malo bolj pomaknjen naprej.


kitarist slika 4

Električna kitara

Tale stoječa poza velja tudi za ostale tipe kitar, če jih igramo stoje, s pasom obešene okoli vratu in ramen. Je pa seveda najbolj tipična za igranje električne kitare.

Kakih posebnih pravil ni. Pas si naravnamo tako da nam kitara seže približno tako visoko, kot bi, če bi sedeli. Desna roka se sploh ne naslanja na telo kitare, sam položaj pa še najbolje določimo glede na desno roko, ki naj bo v laktu zvita v pravem kotu (90 stopinj). Le redki igrajo kitaro čisto na miru; med igranjem se premikamo, hodimo, zvijamo, obračamo, tako da se položaj kitare stalno spreminja. Pri tem jo z rokami in telesom stalno čimbolj naravno spremljamo. To je najboljši nasvet, ki ga lahko damo.