Uglaševanje kitare - 2.del


Sedaj ko vemo kje so posamezni toni na kitari, lahko nadaljujemo z uglaševanjem. Brez te vmesne razlage je težko razumeti vlogo pete in četrte prečke pri uglaševanju. Sedaj namreč vemo da sta tona ki jih dobimo na peti prečki strune E6 in na prazni struni A5 enaka. Prav tako sta enaka tona ki zazvenita če zabrenknemo na 5. prečki stisnjeno struno A5 in prazno D4... in tako dalje z izjemo na četrti prečki stisnjene G3 in prazne H2.
 
Spodnja predstavitev bo najbrž jasnejša in preglednejša, kot tele besedne akrobacije. Vsi z rdečim označeni pari tonov so enaki; višina tona je enaka!
Če sedaj vklopimo čisto navadno kmečko logiko, postane jasno da nam zadostuje ena sama pravilno uglašena struna, ker z njeno pomočjo lahko uglasimo ostalih pet; ne potrebujemo klavirja za uglaševanje vseh - zadostuje samo ena. Če smo recimo že uglasili tretjo G struno, potem jo stisnemo na četrtem pragu in toliko časa uglašujemo po njej prazno drugo struno H, da zvenita enako. Po isti logiki uglasimo tudi ostale strune.
Če nimaš niti uglaševalca, niti klavirja, niti glasbenih vilic; ničesar... potem si verjetno brodolomec na kakem osamljenem pacifiškem otoku. Najbrž tudi orkestra nimaš, zato je čisto vseeno če ton A na tvoji kitari ne zveni z 440Hz. Pomembneje je da so ostale strune uglašene med seboj. Točna uglasitev je pomembna šele ko igraš z drugimi glasbili. Mednarodni standard o noti A in 440Hz je nastal zaradi orkestrov, in ne zaradi solistov na samotnem otoku.

Za konec pa malo drugače zapišimo standardno E uglasitev in še nekaj alternativnih, ki pa se bolj redko uporabljajo: