ANAVRIN: NOVI ALBUM 'DOMINA' IN NOVI SINGLE 'KRALJ'

 

Po dveh letih intenzivnega dela so Anavrin izdali tretji studijski album. Naslovili so ga Domina, vsebuje pa 13 novih avtorskih skladb. 'Ljudje smo rojeni zato, da uresničimo svoje talente in potenciale in le od nas samih je odvisno, ali se bo to zgodilo ali ne. Navdih smo torej črpali pri ljudeh, pri vsakdanjih stvareh, ki so zelo zanimive, če se poglobimo vanje,' je povedal pevec Damir Lisica.

 

Že prva dva singla, Premalo enakih in Mesto idej, ki sta bila pri poslušalcih zelo dobro sprejeta, sta napovedovala bolj organski zvok, opisujejo svoje ustvarjanje fantje: basist Anej Kočevar, kitarista Jure Golobič in Leon Kolenc, bobnar Matej Selan in pevec Damir Lisica. Prav to je zvokovna rdeča nit skozi celotni album. 'Proces ustvarjanja skladb je trajal približno eno leto in vanj nismo želeli vpletati tretje osebe, saj smo imeli izdelano lastno vizijo. S končnimi aranžmaji in zvokom smo zelo zadovoljni.'

 

Dopustili pa so si tudi precej kreativne svobode in se niso ozirali le na klasične rokenrol prijeme, ampak so poleg standardnih instrumentov dodali še didgeridoo, glasbilo avstralskih domorodcev, vibrafon, kazoo, avtomobilske verige... K sodelovanju so povabili tudi tamburaški orkester Šmartno in godalni kvartet. Ker vedno radi vključijo tudi vsakdanje ljudi, naključne mimoidoče (na primer v videospotu za Premalo enakih), ki niso iz glasbenega sveta, so se tega držali tudi pri ustvarjanju albuma in tako na snemanje (spremljevalni vokali) povabili nekaj prijateljev 'neglasbenikov' ter vse skupaj umestili v zanimiv kontekst.

Ob izidu albuma na radijske postaje prihaja tudi tretji singel Kralj. To je obenem prva skladba, ki je nastala v procesu jam sessiona, tako imenovane ustvarjalne improvizacije, in je primerna duhu časa, ko v Sloveniji hrepenimo po pravem voditelju, ki bo popeljal državo v svetlo prihodnost, je še povedal Damir Lisica.

 

Nekaj akordiranih besedil pa najdete v mapi Anavrin.