Če odpremo zaprašeno skrinjico naše jugonostalgije, skorajda ne moremo mimo kokte, cedevite, bajeder, životinjskega carstva, ledenih kock in tistih trdih, pisanih bonbonov, s temno črto na sredini, o katerih prepeva Bilbi v svojem aktualnem singlu, "505". Nostalgija skozi otroške oči: poletja preživeta v otroških kolonijah, ob taborniških ognjih, prve kitare, prve ljubezni in morske "bolezni". Kljub novemu tisočletju so mnoge od teh stvari še zmeraj z nami, predvsem pa je še zmeraj prisotno hrepenenje po ljubezni in "boljših časih", morda celo bolj, kot kdajkoli prej.

 

Bilbi: "Skladba je nastala nekega poletnega večera v Berlinu. Sanjarila sem o popolnem "srečnem koncu"  v hiški na obali. Naivnost te skladbe se me zmeraj znova dotakne in spomni na prvo poletno ljubezen, ko je vse bilo belo, medeno in neskončno."

 

BILBI IN DIREKTORJI

Med uspešno aprilsko koncertno turnejo je Bilbi povsem obnorela slovenske odre z popolnoma svežo glasbeno ekipo prekaljenih glasbenikov,združenih pod imenom DIREKTORJI, ki s pridihom svežega vetra naslikajo vse “Drobne slike” in nove skladbe s prefinjeno mero porednosti, nostalgije in rock and rolla stare šole.

S prenovljeno ustvarjalno ekipo se že pridno snemajo nove Bilbi skladbe in v kratkem lahko pričakujemo nov singl, ki bo nakazal smernice novega Bilbi albuma.

Bilbi predstavlja svoje “Direktorje” po abecednem vrstnem redu:

 

Peter Dekleva - kitara

Luka Herman Gaiser - Ebas, kontrabas

Davor Klarič - klaviature

Urban Krč - bobni

 

SLOVENSKA POPEVKA 2013

Za konec pa še naj napovemo ponovni nastop Bilbi na odru letošnje slovenske popevke, s skladbo "V dnevni doma". Za melodijo in besedilo sta poskrbela Bilbi in Gregor Stermecki, pod aranžma pa se bo podpisal izvrsten solist in aranžer iz vrst Big Banda RTV Slovenija, Tadej Tomšič, ki je v mesecu marcu, v vlogi aranžerja in dirigenta poskrbel za dva nepozabna koncerta Bilbi in Big banda RTV Slovenija

v jazz klubu Mons in na odru gledališča Koper.

Videospot si lahko ogledate tukaj:

 

Nekatera akordirana besedila pa lahko najdete v mapi Bilbi (Maja Pihler).