Gregor Avsenik, najmlajši sin Slavka in Brigite Avsenik, se je rodil 31.1.1966 v Ljubljani. Kitaro je pričel igrati pri 12. letih kot učenec prof. Ljudmila Rusa, na glasbeni šoli F. Šturma v Ljubljani, kjer je tudi odraščal. V času šolskih let je kot kitarist prejel vrsto najvišjih nagrad na republiških in državnih tekmovanjih bivše Jugoslavije. Ob rednem izpopolnjevanju igranja na kitaro je svoje glasbeno znanje dopolnjeval na srednji glasbeni šoli, na teoretsko pedagoškem oddelku in kasneje kot kitarist na glasbeni akademiji v Ljubljani. Vrsto let je bil koncertni mojster v Kitarskem orkestru L. Rusa, kjer je imel tudi priložnost predstaviti se s svojimi kompozicijami, s katerimi je vedno znal presenetiti in navdušiti občinstvo.

Pri 16. letih je začel sodelovati tudi v očetovem ansamblu. Pravo navdušenje se je pojavilo ob valčku »Moje sanje«, prvi skladbi, ki sta jo namenila oče Slavko in stric Vilko prav za Grega. Sledila je polka »Fant s kitaro«, s katero pa je že osvojil tudi širše občinstvo v tujini, ko se je prvič predstavil v tedaj najpopularnejši oddaji »Senik godcev« ( Musikantenstadel). Kasneje je z ansamblom bratov Avsenik posnel preko 20 skladb in z njimi občasno nastopal doma in na tujem.

Pri 22. letih je Gregor prevzel prenovljeno gostilno Avsenik » Pri Jožovcu«, ki ima že preko 150 let staro tradicijo. Ob uspešnem vodenju skupaj z ženo Katarino je po letu 1988 gostilna doživljala hiter razvoj. Iz leta v leto je naraščalo tudi število glasbenih in drugih prireditev. L.1996  je Gregor sestavil tudi svoj ansambel, »Ansambel Grega Avsenika«, s katerim je posnel vrsto avtorskih uspešnic in nastopal pogosto doma in na tujem. ( Vse pogostejše združevanje gostinske tradicije z glasbeno pa je Grega in očeta Slavka vodilo do vse večje potrebe po večnamenski dvorani, ki je bila zgrajena leta 1997 in je postala  hram slovenske, Avsenikove glasbe.)

Zaradi preobremenjenosti z vodenjem gostilne in obveznosti v sedemčlanski družini je Gregor leta 2000 razpustil svoj ansambel, nastopal le občasno kot solist pri različnih ansamblih, najpogosteje pri Gašperjih, Gregorjih in Hišnemu ansamblu Avsenik. V teh letih so nastajali tudi novi avtorski projekti, ki jih Gregor namerava predstaviti v bližnji prihodnosti, saj se po daljšem premoru zopet aktivno vrača na koncertne odre. V zadnjem času ga na odru vse pogosteje srečamo v družbi sinovega ansambla,  Ansambla Saša Avsenika, s katerim je tudi posnel novi skladbi Slavka in Vilka Avsenika.


 

Vir: Sašo Avsenik.com