Koncertna poslastica rokenrol legend: PARTIBREJKERS in MAJKE

Cvetličarna v Ljubljani bo 22. februarja 2013 ob 21h gostila dve zveneči imeni rokenrol scene nekdanje Jugoslavije, ki glasbene odre treseta že desetletja. Partibrejkers bodo v Sloveniji zabeležili “30. obletnico” delovanja, Majke pa v pravi rokenrol maniri predstavili svoj zadnji album “Teške boje”, ki je sicer izšel že konec leta 2011. Oba benda imata za seboj neverjetno rokenrol zgodbo, polno zvenečih nazivov, ki so v njuno smer leteli z vseh strani. »Nacionalni rokenrol fenomen!« domači in tuji mediji hvalijo Majke. »Prvi album Partibrejkersov je mojstrovina, ki ima še danes posebno mesto v glasbeni zgodovini nekdanje Jugoslavije,« pa o sebi že trideset let poslušajo Partibrejkersi.

Eni so srbski, drugi hrvaški bend. Eni so v času svojih začetkov v parku za beograjskim hotelom Moskva poslušali in preigravali Rolling Stonese, Hendrixa, Led Zeppeline in Doorse, drugi so iz Vinkovcev v Zagreb prišli pod glasbenim vplivom bendov, kot so Flamin' Groovies, MC 5, Steppenwolf, The Stooges in New York Dolls. Oba benda vokalno označujeta dve veliki imeni jugoslovanskega rokenrola, krivca za sam nastanek ene in druge skupine – Cane in Bare. Prvi vokal Partibrejkersov, ki ga oponašajo in citirajo vsi, ki se želijo ukvarjati z rokenrolom pravi, da najbolj pomembni trenutek v zgodovini benda ni njihov nastop na koncertu Motorhead ali tisti pred koncertom Chuck Berryja. »Ne, najbolj pomembni trenutki so tisti, ko damo vse od sebe in uresničimo, kar smo si zadali,« je realen Cane.

Vokalni pečat Majkam pa že od vsega začetka daje vsem dobro znani Bare - za nekatere pop ikona, spet za druge rokenrol legenda, ki je skupaj z bendom na albumu “Teške boje” ponudil material za rokenrol klasike. Album je dolge mesece kraljeval med najbolje prodajanimi domačimi ploščami na Hrvaškem, sam singel “Teške boje” pa je na vrhovih glasbenih lestvic kravžljal živce tistim, ki so jih želeli osvojiti.  »Album je zelo poslušljiv in deluje kot odsev Majk iz boljše preteklosti,« je Tomica Šuljić zapisal v Mladinini recenziji Teških boj.

22. februarja bomo v Cvetličarni torej priča združitvi dveh legendarnih bendov, ki bosta v prestolnico prinesla tisti rokenrol okus, ki ji ga že nekaj časa primanjkuje.  In zakaj Majke in Partibrejkersi skupaj? Ker je treba oba benda poslušat najglasneje, kar se da.

PARTIBREJKERS

Skupina deluje od leta 1982, prvi nastop so imeli kot predskupina skupine The Fifthies. Leta 1985 so izdali prvenec z naslovom “Partibrejkers I”, kjer so tudi veliki hiti “Večeras”, “1000 godina”, “Ulični hodač” in “Ti moraš biti moja”. Drugo ploščo “Partibrejkers II” so izdali marca 1988, na njej je bilo kar nekaj njihovih sedaj že legendarnih pesmi, kot so: “Put”, “Ja se ne vračam”, “Prsten”, “Mesečeva kći”, in druge. V istem letu je MTV posnela oddajo o skupini. Njihova tretja plošča “Partibrejkers III” je izšla novembra 1989, na njej pa so bili hiti: “Kreni prema meni”, “Zemljotres”, “Hipnotisana gomila” in “Ono što pokušavam”.

Leta 1990 so imeli prvo veliko turnejo. Nastopali so kot predskupina skupine Motorhead, ki je imela turnejo na območju bivše Jugoslavije. Februarja 1992 so bili na njihovem koncertu tudi Emir Kusturica, Johnny Deep in Jim Jarmusch. Istega leta so izdali ploščo v živo z naslovom »Zabava još traje«.

Novembra 1992 leta so bili med prvimi skupinami nekdanje skupne države, ki so nastopile v Sloveniji. Tako občinstvo kot mediji so jih odlično sprejeli. Leta 1994 so s pomočjo številnih glasbenikov posneli album “Kiselo i slatko”, na katerem so pesmi: “Javi se”, “Molitva”, “Ljudi nisu isti”, “Hoču da znam” in druge. Po izdaji tega albuma so si člani skupine privoščili daljši premor.

Skupina je bila leta 1996 obnovljena z mlajšimi člani. Objavili so kompilacijski album “Najbolje od najgoreg”, na katerem sta bili dve novi pesmi: “Ludo i brzo” ter »Rođen loš”. Istočasno je izšla videokaseta “Poslednji dani slobode”, posneta na koncertu leta 1991.

Ploščo “Ledeno doba”, ki je izšla leta 1997 so promovirali z velikim brezplačnim koncertom pod Kalemegdanom, ki so ga poimenovali “Ne padaj pobedniče”. S tem nastopom so obeležili 15. rojstni dan skupine. Leta 1999 so izdali album “San i java”, leta 2002 pa je izšel album “Gramzivost i pohlepa”, ki so ga zaradi odličnega odziva občinstva promovirali kar dve leti. Nastopili so po vsej nekdanji Jugoslaviji, prav tako so koncertirali v Ameriki in Kanadi. Skupina Partibrejkers je konec leta 2007 izdala album “Sloboda ili ništa”, ki je postregel s primarnim zvokom, o snemanju plošče pa so posneli tudi dokumentarni film.

Leta 2010 so končali z miksanjem najnovejšega živega albuma, ki so ga naslovili “Krš i Lom”. Posnetki z albuma so nastali leta 2009 na koncertu v beograjskem Domu omladine. Svojo uradno 30. obletnico so praznovali leta 2012 v Dvorani Sportova v Beogradu, letos pa to »praznovanje nadaljujejo« v Sloveniji v Cvetličarni 22. 2. 2013. Za letošnje leto pa so tudi že napovedali novo ploščo z naslovom “Sirotinjsko carstvo”.

MAJKE

Na albumu »Teške boje«se nahaja deset novih pesmi. Poleg istoimenega singla, za katerega so že posneli videospot, so tu še pesmi »Život je osječaj«, »Ja nisam tvoj«, »Divlji svijet«, »Nestvaran san« in druge, ki jih je vse podpisal Goran Bare, za glasbo pa sta zaslužna Damir Trkulj Šiljoin Zoran Čalić. Z zadnjim albumom »Teške boje«se Goran Bare in Majke vračajo k prvinskemu polnokrvnemu rock'n'roll punk garažnemu rocku, ki ga pomnimo še iz začetkov skupine.

»Za Baretovimi kriki, zavijanjem, klicanjem na pomoč, objokovanjem, renčanjem, padanjem, vstajanjem in upanjem v še en krog življenja pred nekim krogom pekla, »nove« Majke, ki jih glasbeno spet vodi superkapacitetni kitarist in skladatelj Zoran Čalić, dvigujejo vrtinec raztrganih ojačevalcev, neukrotljivih kitar, besnih orgel in bobnenja ritem sekcije, ki zvenijo umazano kot pri garažnem rocku 60-ih, a tudi masivno kot pri stadionskem in hard rocku 70-ih, s tem, da so tu še produkcijski moderni prijemi. Majke v studijski izdaji niso tako »žgale« že od prvih dveh albumov … Mnogim je ta umetnost, na žalost, nedoumljiva.«

(Aleksandar Dragaš, Jutarnji list)

Skupino sta leta 1984 ustanovila pevec Goran Bare in basist Nedjeljko Ivković –Kilmister, kasneje so se jima pridružili še kitarist Ivica Duspara, bobnar Željko Mikulić – Korozija, ter solo kitarist Marin Pokrovac. Njihovi vzorniki so bile skupine kot so Flamin Groovies, MC5, The Stooges ter Steppenwolf. Prvi demo posnetek pesmi »Iz sve snage« so predvajali na zagrebškem radiu 101 in v tem času so tudi začeli nastopati po zagrebških in beograjskih klubih.

Na enem izmed nastopov v zagrebškem Lapidariju so spoznali založnika Zdenka Franjića in v dveh dnevih posneli 14 pesmi. Te so bile izdane na njihovem t.i. nultem albumu z naslovom »Slušaj najglasnije«, ki so ga tako kritiki kot tudi publika odlično sprejeli. Ravno v času njihovega vzpona so v prometni nesreči izgubili dobre prijatelje –  kitarista Marina, Pavla Papa ter Gorana Matoševića, kar jih je za nekaj časa zaustavilo pri njihovem ustvarjanju.

Nastopi so se vrstili, eden izmed najpomembnejših pa je bil nastop, oz. zmaga na ljubljanskem festivalu Novi rock, ki jim je prinesla veliko medijsko pozornost.

Leta 1990 so pod okriljem založbe Search & Enjoy izdali LP z naslovom »Razum i bezumlje«, ki je bil med kritiki dobro sprejet. Bare se je istočasno ukvarjal s solo projektom, imenovanim Hali Gali Halid, ki je bil parodija na pevca Halida Bešlića in Halida Muslimovića, ter izdal album z naslovom »Vo-zdra«. Kmalu zatem so se člani Majk zaradi vojne za nekaj časa razšli.

Leta 1992 so se ponovno zbrali, vendar v novi postavi. Baretu in Koroziji sta se pridružila kitarista Zoran Čalić ter Jurica Nižić, leto kasneje pa so pod okriljem založbe T.R.I.P. (današnja Croatia Records) izdali svoj drugi uspešen album z naslovom »Razdor«. Za prvo pesem s te plošče »Krvarim od dosade« so posneli tudi videospot.

Kljub številnim nastopom so leta 1994 uspeli posneti album »Milost«, za katerega je večino besedil napisal Bare. Posneli so videospot za pesem »Ja sam budučnost«, kmalu zatem pa se je Korozija odločil za selitev v Ameriko.

Po enoletnem premoru, leta 1995, se je Baretu in Zoranu pridružil kitarist Kruno Domačinović, za bobne pa je sedel Čaka. Po hudi osebni tragediji je tudi Bare nekaj časa razmišljal o odhodu, in skupina je mirovala vse do leta 1996, ko so se odločili da posnamejo nov, zopet odličen album z naslovom »Vrijeme je da se krene«. Poleg albuma pa so posneli videospote za pesmi »Mene ne zanima« (zanj so prejeli nagrado Porin), »Odvedi me« in »A ti još plačeš«.

Po več kot desetletnem pojavljanju na sceni se je založba Jabukaton leta 1997 odločila, da izda njihov live album z naslovom »Život, uživo«, ki so ga posneli v mali dvorani zagrebškega Doma sportova.

V letu 1998 so v Čakovcu osvojili dve nagradi Crna mačka v kategorijah za najboljšo rock skupino preteklega leta, ter za najboljši live nastop. Sodelovali so tudi pri plesno – gledališčni predstavi »Rock + roll« avtorja Emila Matešića in njegove plesne skupine Stereo, za katero so posneli glasbo.

Svoj naslednji album »Put do srca sunca« so snemali v Ljubljani, izšel pa je leta 1998. Za naslovnico tega albuma je oblikovalska skupina Božesačuvaj prislužila še eno nagrado Crna mačka. Med promocijsko turnejo tega albuma je imel Bare nekaj zdravstvenih težav a se je kljub temu kasneje odločil, da bodo nadaljevali z ustvarjanjem novih uspešnic. Zoranovo mesto je zasedel Berislav Blažević – Bero, član takratne skupine Parni valjak, za bobne pa je sedel Tomas, ki je bil član skupin Anestezija ter Divlje jagode. V tej postavi so igrali vse do leta 2002, ko so na festivalu Zagreb gori odigrali enega izmed svojih zadnjih koncertov.

Bare je nadaljeval s solo kariero in s spremljevalno skupino Plaćenici leta 2001 izdal uspešen album z naslovom »Izgubljen i nađen«, leta 2003 pa mu je sledil še album »7«. V svoj tretji solo album, ki je izšel leta 2006, je Bare vložil svoje srce ter ga zato tudi poimenoval »Srce«.

Po naključju sta se proti koncu leta 2006 Bare in Zoran ponovno našla in po nekaj srečanjih sta se odločila za ponovno obuditev skupine. Z velikim veseljem so se jima pridružili še basist Kilmister, kitarista Kruno in Zoran, ter na bobnih Alan Tibljaš. Aprila leta 2008 pa je skupina posnela koncert v Tvornici v Zagrebu, iz materiala pa je nastal dvojni cd izdelek – »Majke Unplugged« … Ostalo pa je nova zgodovina, ki se še piše.

CENA VSTOPNIC:

predprodaja: 17,00 EUR

na dan koncerta: 23,00 EUR