Prihaja 8. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina od 16. - 21. julija 2012

Grossmannov festival igraje zapisuje svojo že osmo izdajo kot usodno – ob »apokaliptičnem« letu 2012 se osmica zapisuje v neskončno. Festival fantastičnega filma in vina je izstopajoča in edinstvena mednarodna prireditev. Vsako leto vročega julija zibelko slovenskega filma, Ljutomer, preobraža v mednarodno filmsko mesto.

Tako se zdi Grossmannov festival neskončen v svoji domišljiji in drznosti. Šest-dnevni program filma, umetniških razstav, delavnic, koncertov in vinskih pokušin se prične v ponedeljek, 16. julija ob 18. uri v Domu kulture (galeriji Anteja Trstenjaka) v Ljutomeru.

Tudi letos gosti filmske ustvarjalce z vsega sveta, brezplačno predvaja pester izbor aktualne fantastične kinematografije in starejše žanrske klasike ter nudi možnost srečanja s filmskimi ustvarjalci. Filmski svet se prepleta z okušanjem odlične vinske kapljice; tekmovalna vina so bila letos prvič izbrana na mednarodnem razpisu. Festival vsebuje bogat dodatni program – izjemne razstave, koncerte in nenavadne nagradne izzive.

Letos se bodo vrnili k temeljem grozljivk in apokalipse: strahu. Otvoritev simbolno močne umetniške instalacije Fear manifesto bo spodbudila sprehod obiskovalcev skozi simbolične hodnike spoznavanja - in nazadnje obvladovanja strahu. Pri instalaciji sodeluje osem domačih in tujih umetnikov, večino bo možno spoznati v živo. Po soočenju s strahovi sledi pomiritev z osvežujočo kapljico – slavnostno bodo otvorili vinsko cesto in predstavili letošnja tekmovalna vina mednarodnega izbora.

Prvi dan bo pospremil poseben otvoritveni film – Doktor Ray in hudiči, pri katerem bo gost režiser Dinko Tucaković.

Letošnji sobotni nagradni izbor Kraljice krika ponuja še več kot lani – tokrat bo okronan tudi Kralj (Queen of the Scream and Mad King), izbor pa bo tudi tokrat vodila zvezdniška voditeljica – letos prihaja italijanska temna privlačno-provokativna Sonya Scarlet  - pevka italijanske gothic metal skupine Theatres des Vampires.

Zaključno prireditev v soboto, 21. julija bo vodil Jure Godler, v vlogi, kakršni ga niste vajeni!

Prvič Grossmann ponuja tudi delavnico posebnih učinkov pod vodstvom Mad Squirrel FX, profesionalne filmske ekipe za posebne učinke, ter vznemirljive igralske delavnice pod vodstvom Žige Čamernika (Method acting – igranje za vsakogar), ki bodo potekale od torka do petka.

Grossmann bo letos gostil tudi Alexa Chandona, režiserja filma »Zibelka strahu« (Cradle of Fear), sicer znanega tudi kot režiserja videospotov glasbenih zvezd Cradle of Filth. Predstavil bo svoj novi film »Inbred« in poseben izbor kratkih filmov in videospotov.

Letošnji častni gost je srbski režiser, scenarist in dramski pisec Goran Marković, ki bo na festivalu prejel Hudega starega mačka za življenjsko delo. Njegovi filmi, kot so Tito in jaz, Že videno, Variola vera, Zbirni center in Nacionalni razred so dosegli kultni status ter postali del popularne kulture na področju nekdanje Jugoslavije, veliko pozornosti pa so bili deležni tudi v širšem evropskem prostoru.

Na festivalu je omogočeno brezplačno kampiranje. Podrobnosti najdete na uradni spletni strani festivala.