Novi single 'SAMO DA PROĐE DEMOKRATIJA (I DA OPET ZAŽIVIMO KAO LJUDI)'
Zaklonišče prepeva predstavljajo novo skladbo, protestniško himno 'Samo da prođe demokratija (i da opet zaživimo kao ljudi)'! S skladbo najavljajo izid dolgo pričakovanega, sedmega albuma 'Samo da prođe demokratija', ki bo izšel 27. februarja.

Kmalu novi album 'Samo da prođe demokratija' (izid: 27.2.2014)
Dolgih deset let je minilo od zadnjega albuma zasedbe Zaklonišče prepeva 'Sellam alejkum'. V vmesnem času je skupina izdala dvojni album največjih uspešnic z naslovom 'Bolje ne bo nikoli', s katerim so obeležili 15 let delovanja. A tokrat gre zares! Zaklonišče prepeva se pripravljajo na izid povsem novega studijskega albuma, ki je v preteklih mesecih nastajal pod producentsko taktirko Roka Podbevška v studiu Metelkova v Ljubljani. V času nastajanja albuma so že predstavili nekaj novih skladb: rokersko balado 'Još uvek pomislim na tebe', disko obarvano skladbo v slovenščini (kar je pri Zaklonišče prepeva prej izjema kot pravilo!) 'Kapital-anal d.o.o.', ki so jo izdali pred zadnjimi lokalnimi volitvami, in nazadnje še skladbo 'Hoću da živim', priredbo skladbe 'I Wanna Live' kultnih pank-rokerjev Ramones.
Novi album 'Samo da prođe demokratija', ki bo luč sveta ugledal 27. februarja, je avtorsko najbolj zrel album zasedbe doslej. V besedilih ostajajo svojstveno ironični in družbeno-kritični, letom primerno pa ne zanemarjajo niti ljubezenske tematike. Z novim albumom Zaklonišče prepeva zvokovno stopajo v korak s časom, vendar ostajajo zvesti svoji rokerski tradiciji.
Kmalu bodo Zaklonišče prepeva predstavili tudi videospot za single 'Samo da prođe demokratija (i da opet zaživimo kao ljudi)', ki so ga pred kratkim posneli z Venom Jemeršićem.
***********************
Dvajset let je minilo, odkar so Zaklonišče prepeva maja 1994 na gimnaziji Vič v Ljubljani odigrali svoj prvi koncert. V tistem turbulentnem, poosamosvojitvenem času so s svojim nekonformističnim pristopom in prepevanjem pesmi v srbohrvaškem jeziku marsikoga šokirali, marsikomu pa šli iskreno na živce in zbujali občutke nelagodja. Prepevali so namreč o temah, ki so bile tedaj za marsikoga nepremostljiv tabu, obenem pa so se poigravali z ikonografijo, ki v tistem času ni bila niti najmanj priljubljena. Zaklonišče prepeva so bili vedno daleč stran od etabliranih glasbenih smernic. Z angažiranimi socialno-političnimi teksti so bili vsekakor eden redkih bendov tedanje mlade generacije, ki je glasbo doživljala na malce drugačen način; ne samo kot klišejsko vizualno – glasbeno obrt, temveč tudi kot medij, prek katerega so podajali stališča o dogajanju doma in širše.
Zaklonišče prepeva bodo po dolgih desetih letih predstavili nov, sedmi album z naslovom 'SAMO DA PROĐE DEMOKRATIJA'. Z novim albumom zvokovno stopajo v korak s časom, vendar kljub občasnemu spogledovanju z novejšimi glasbenimi smernicami ostajajo zvesti svoji rokerski tradiciji.

Akordirana besedila skupine Zaklonišče prepeva