Schengenfest tudi letos z izjemnim programom

Med 3. In 5. avgustom 2012 vabi prelepa okolica reke Kolpe v belokranjski Vinici, kjer bo tudi letos najbolj seksi festival na naših tleh, Schengenfest. Nastopilo bo kar nekaj vrhunskih in vsem dobro poznanih izvajalcev, med drugim:

Kaiser Chiefs- svetovno znan bend, ki je nastopal na vseh večjih in pomembnih festivalih v tujini, kot sta recimo Rock Am Ring in Glastonbury. V Sloveniji bodo nastopili prvič, njihova Ruby pa je uspešnica, ki je dodobra zapolnila prostor na radijskih valovih in jo bomo v živo slišali tudi v njihovem repertoarju na Schengenfestu. Indie rock bend iz angleškega Leedsa je na sceni od leta 1996 in bo na Schengenfestu predstavil tudi pesmi iz še vedno zelo aktualnega albuma The Future Is Medieval, ki so ga izdali lani, in albuma z letošnjo letnico in naslovom Start The Revolution Without Me. Kaiser Chiefs na koncertih ponujajo izjemno izvedbo v živo, noro energijo in hite, ki jih pozna najširši spekter občinstva.

Leningrad Cowboys- finska rokenrol zasedba, znana po svojih humornih besedilih in šova polnih koncertih. V svojih pesmih se norčujejo iz Sovjetske Zveze in njihovega vesoljskega programa, industrije, pesmi pa so prežete s tradicionalnimi ruskimi napevi, v katerih se pojavlja tudi ritem polke. Poleg tega je skupina, v kateri trenutno sodeluje enajst »kavbojev« in dve »leningrajski dami«, predelala nekaj uspešnic Led Zeppelinov, Beatlov in Lynyrd Skynyrdov ter jih začinila s svojim značilnim humorjem. Skupina izstopa tudi s svojim izgledom. Za svoj slog so si izbrali do skrajnosti pretiran rockabillyjevski slog frizur ter enako pretirano dolge kavbojske škornje. Obleke so le rahlo predelane sovjetske uniforme, na katerih se, v stilu povojnega sovjetskega poveličevanja, gnetejo raznorazne medalje. K obvezni opremi spadajo tudi sončna očala.

Parni Valjak- decembra je navdušil v nabito polnih Stožicah ter predstavil novi album v začetku leta. Dvorana je pokala po šivih in če je še kdo dvomil, ali ima Parni Valjak po 36 letih uspešne kariere pokazati še kaj, smo se prepričali, da kolektiv vedno ponudi kaj novega, še boljšega, drugačnega. In da upravičeno nosijo pridevnik 'legendarni'. Odlične produkcije smo pri Valjaku že dobro vajeni, tokrat pa bo njihov koncert zagotovo spet nekaj posebnega - repertoar obsega kar 3 ure nepozabnih starih hitov in skladb z aktualnega albuma Stvarno nestvarno. Njihov železni repertoar je sestavljen iz samih uspešnic in za Schengenfest bodo pripravili poseben prerez hitov skoraj 30-letne mega uspešne kariere, med katere vsekakor sodijo tudi Jesen u meni, Prokleta nedelja, Uhvati ritam, Ugasi me, Trebaš mi, Sve još miriše na nju, Čitaj mi sa usana, Ljubavna, Molitva, Pusti nek traje, Godine prolaze, Vrijeme ljubavi, Samo san, Suzama se vatre ne gase, U prolazu, Kada me dotakne, Sjaj u očima, Gledam je dok spava, Moja je pjesma lagana in še bi lahko naštevali.

Parov Stelar- avstrijski glasbenik in DJ, ki nastopa z bendom in se je v zadnjih letih kot fantom pojavil na globalni glasbeni sceni in si nabral izjemno bazo oboževalcev. Pred kratkim so razprodali koncert v Kinu Šiška. Njegovo umetniško ustvarjanje ima navdih v retro stilu, sicer pa jazz, swing, pop in soul odlično kombinira z modernimi beati in groovi, ki jih ustvarja. Kritiki so si edini, da je nastop Parov Stelar v živo eden od najbolj impresivnih in dovršenih nastopov v elektronski glasbi ta hip na svetu. Vsak šov pa je unikaten in torej drugačen od prejšnjih.

Riblja Čorba– skupina je uradno nastala 15. avgusta leta 1978 v zasedbi: Bora Đorđević, Miša Aleksić, Rajko Kojić in Miroslav Milatović Vicko. 22. decembra istega leta izdajo prvi singel s pesmima »Lutka sa naslovne strane« in »On in njegov BMW«, ki je takoj dosegel veliko popularnost in začela se je zgodba, ki traja še danes. Leta 1979 se je skupini pridružil Momčilo Bajagić – Bajaga. Istega leta je izšel tudi drugi singel in album«Kost u grlu«, ki je bil prodan v 120.000 izvodih. Drugi album, izdan leta 1981, »Pokvarena mašta i prljave strasti«, je dosegel 200.000 prodanih izvodov. Konec leta 1981 so izdali tretji album »Mrtva priproda«, ki je bil prodan v rekordnih 500.000 izvodih. To je bil in ostal najbolje prodajan rock album na področju nekdanje Jugoslavije. Album »U ime naroda« so izdali nekaj mesecev kasneje in kot vsi do tedaj je bil odlično sprejet. Prodan je bil v 120.000 izvodih in je postal najbolje prodajan koncertni album v dotedanji Jugoslovanski rock zgodovini. Jeseni leta 1982 so izdali peti album »Buvlja pijaca« v 300.000 izvodih. Leta 1984 so izdali album »Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju«. Naslednji album, »Istina«, pa je prinesel single »Pogledaj dom svoj, anđele«, ki je bil izbran za pesem leta, pozneje pa tudi za pesem desetletja. Skupina je bila tudi v naslednjih letih zelo dejavna, saj so leta 1986 izdali album »Osmi nervni slom«, 1987 pa že deveti album »Ujed za dušu«. Ob deseti obletnici delovanja so izdali kompilacijo »Riblja čorba 10« in album »Priča o ljubavi obično ugnjavi«. Na albumu »Koza nostra« sta bila gosta Džoni Štulić in skupina Azra. Album »Labudova pesma« je bil v začetku mišljen kot poslovilni, toda odločili so se, da delajo še naprej. Leta 1996 je Bora Đorđević posnel album »Njihovi dani«, edini album, ki nosi njegovo ime in ne ime skupine. Leta 1999 so izdali album »Nojeva barka«, na katerem je zopet sodeloval Bajaga. Zadnji album »Minut sa njom« so izdali 2009. Dolgo in uspešno kariero skupine spremlja torej zelo bogata diskografija: 18 studijskih albumov, 5 live albumov, 4 singel plošče in mnogo knjig. Riblja Čorba je prav gotovo ena od skupin, ki je pustila močan pečat na ex-yu sceni, s tem ko je bila kar nekajkrat proglašena za skupino leta, in pa seveda z vsem, kar je ustvarila v preteklih letih. Žive legende.

Siddharta- danes ni Slovenca, ki ne bi poznal tega imena. Začeli so leta 1995 in sicer kot petčlanska rock skupina, ki jo je med zvezde izstrelil megahit Pot v X, potem pa je šlo samo še navzgor. Danes imajo po več kot desetih letih glasbenega ustvarjanja položaj najuspešnejše in najbolj priljubljene glasbene skupine v Sloveniji. Po letošnjem odmevnem nastopu na Viktorjih bodo tako stare uspešnice kot tudi nove skladbe - med njimi tudi aktualno Hollywood - skupaj z gosti predstavili na velikem odru Schengenfesta. Njihov koncert bo drugačen od siceršnjih Siddhartinih nastopov in bo torej zagotovo nekaj posebnega, saj bo 'dobro začinjen' z glasbenimi gosti, ki bodo njihovi že tako odlični izvedbi v živo pridali še novo dimenzijo in skupaj poskrbeli za dodano glasbeno vrednost večera.

Big Foot Mama- na oder Schengenfesta prihaja s svežim albumom, ki nosi datum izida 17. maj. Naslovili so ga Izhod, te dni pa že pričenjajo s predstavitvijo singla Slab spomin. Big Foot Mama so glasbeni kolektiv, ki vedno poskrbi za rokenrol v pravem pomenu besede, njihovi številni hiti pa so pustili močan pečat na slovenski sceni in se neizbrisno zasidrali v srca starih in mladih. Le-ti po vseh letih uspešne kariere benda še vedno množično obiskujejo koncerte te slovenske rokenrol institucije. 'Tudi Bigfooti se že zelo veselimo nastopa na schengenski meji, to je itak eden od najboljših festivalov v Sloveniji in ljudje so tam vedno napaljeni na dober rokenrol, letos bo pa še sploh pestro, ker prihajamo z novim albumom Izhod,' pa je povedal basist in avtor Alen Steržaj.

Dan D – novomeški band je z delovanjem pričel leta 1996 in danes pomeni eno od največjih imen slovenske glasbene scene. Po dvakrat razprodanih Križankah ob izidu zadnjega studijskega albuma Ure letenja za ekstravagantne ptice je zasedba obredla številne odre in še bolj utrdila svoj kultni status, po premoru pa se prav zdaj vračajo na koncertne odre in v letošnjem letu napovedujejo vrsto aktivnosti. Prvenec Igra je postregel z uspešnicami Za naju punca in Bodi moja, dve leti kasneje je izšel naslednik Ko hodiš nad oblaki z istoimenskim singlom. Album Katere barve je tvoj dan? je izšel leta 2004 in ga zaznamuje tudi nekaj zanimivih glasbenih gostov in singli Plešeš, Čas, Voda, Počasi, Le naprej ter druge skladbe. Dan D so leta 2008 na radijske postaje poslali priredbo skladbe Lep dan za smrt kultne zasedbe Niet, konec istega leta pa so se odpravili na slovensko klubsko turnejo, kjer so na desetih koncertih že predstavili skladbe s prihajajoče plošče. Prvi single z albuma je bil Jutranja, sledil mu je Google Me, potem pa še Love song. Publika je zadnji dve leti nestrpno čakala njihov povratek na velike odre in letošnji Schengenfest je zagotovo prava izbira. 'Schengenfest ima najboljši koncertni repertoar tega leta!' pa ob najavi programa festivala pravi pevec in avtor Tokac.