Sigur Rós na Mars festivalu v Mariboru!

 

 

Sigur Rós, mistična, eterična, samosvoja islandska post-rock zasedba, letos prvič prihaja tudi k nam! V Mariboru bodo nastopili na Mars festivalu, ki bo potekal v sredo, 5. septembra na Trgu Leona Štuklja v okviru Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture (EPK). Prenovljeni mariborski Trg Leona Štuklja je prizorišče številnih prireditev v drugem največjem slovenskem mestu in je hkrati največji slovenski trg. Na njem je, med drugimi, potekala tudi otvoritev EPK.

Sigur Rósse po skoraj štirih letih ponovno vračajo na koncertne odre. Jónsi, Kjartan, Georg in Orri so pred meseci najavili peščico koncertnih datumov, med drugimi tudi slovenskega. Nemudoma so bili deležni izjemnega zanimanja tako njihovih oboževalcev kot glasbenih kritikov iz celega sveta. Edinstvena, zunajzemeljska, mistična, eterična glasba, ki jo ustvarjajo, na koncertih pride še bolj do izraza –  prehajanje iz minimalističnih, umirjenih delov, do epskih, atmosferskih, polnih aranžmajev pa spet nazaj do skoraj neslišnih glasbenih vložkov, podkrepljenih z Jónsijevim falzetom in samosvojo odrsko prezenco.

Še pred koncertom so nas Islandci razveselili z novim studijskim albumom 'Valtari', ki je v prodaji od 28.5., na radijskih postajah pa se po prvem Ekki Múkk, že vrti tudi drugi uradni single Varud iz albuma.

Ostali nastopajoči Mars festivala 2012 bodo znani v kratkem!

Vstopnice za koncert so že v prodaji, in sicer po posebni akcijski 'early bird' ceni v Dallas Mute Shop, na Rimski 14 v Ljubljani, ali pa preko spleta: EVENTIM: http://www.eventim.si/si/ in DALLASMUSICSHOP: http://www.dallasmusicshop.com/.

 

Cena vstopnic: 33 EUR

 

 

Nekaj o plošči Valtari (EMI; Dallas):

 

 

Vseh osem skladb na 54-minutnem albumu zveni kot alternativna glasbena pot, ki je Sigur Roś niso ubrali po izidu njihovega nenaslovljenega albuma ‘( )’iz leta 2002. Pogosto brez formalnih struktur in mestoma bolj ustvarjajoč atmosfero kot samo skladbo, nov izdelek (ki so ga Sigur Rós, mimogrede, opisali kot “plaz v počasnem posnetku”) predstavlja protiutež enakomernega in hkrati nezavednega prehajanja zasedbe Sigur Rós k vse večji splošni prepoznavnosti (ali preko vseprisotne 'zvočne postelje' ali preko emocijskih bližnjic v tem ali onem filmu).Album je zasedba posnela v islandskem Sundlaugin Studiu.

 

‘Valtari’bi lahko prevedli kot ‘parni valjar’ in glede na proces ustvarjanja je naslov kar pravšnji. Leta 2011 si je zasedba skupaj z ‘mešalcem’ Alexom Somersom zadala vestno forenzično nalogo – povezati raznolike sestavne dele v kohezivno in čarobno celoto. Čeprav vse skupaj zveni precej ne romantično, je rezultat vse prej kot takšen. Nekaj alkimističnega se pojavi, ko so štirje člani Sigur Rós zbrani v sobi. Dolge ure eksperimentiranja in nesentimentalnega urejanja so prinesle neverjetne rezultate. ‘Valtari’ je bolj ‘studijsko osnovan’ album od vseh njegovih predhodnikov, ki so se običajno rodili kar med vajami.

 

Sam proces ustvarjanja albuma Valtari’ ter silno razveseljive končne rezultate je verjetno najbolje opisal basist Georg Holm: “Resnično se ne morem spomniti, zakaj smo začeli s tem albumom. Ne vem več, kaj smo takrat želeli narediti. Spomnim se, da je bila vsaka naslednja vaja bolj hruškaste oblike. Izgubili smo fokus in skoraj obupali… in obupali smo za nekaj časa. Nato pa se je nekaj zgodilo in pojavljati se je začela oblika. Sedaj lahko iskreno povem, da je to edini album Sigur Rós, ki ga po koncu snemanj poslušam doma za svoje veselje.”

Sigur Rós so:

Jón Þór Birgisson (vokal, kitara)

Georg Holm (bas kitara)

Kjartan Sveinsson (klaviature, klavir)

Orri Páll Dýrason (bobni)