VLATKO STEFANOVSKI TRIO

& GOSTJE

Četrtek, 18. marec 2010, ob 21.00,

Cvetličarna, Ljubljana

VRHUNSKI KITARSKI VEČER

vlatko stefanovski

 

V četrtek, 18. 3. 2010 ob 21.00 bo Cvetličarno Live2 po dobrem letu ponovno obiskal izjemen kitarist Vlatko Stefanovski s Triom ter gosti! Vlatko Stefanovski je znan po posebni tehniki igranja kitare ter po legendarni zasedbi Leb i sol, doslej je izdal skupno 26 albumov, njegova zadnja dela pa obsegajo tudi glasbena dela za film, gledališče in balet. Velja za enega največjih svetovnih kitaristov. Vlatko Stefanovski je v stalnem kontaktu s številnimi umetniki, glasbeniki in kitaristi po vsem svetu, med njimi tudi tako velikimi, kot sta Allan Holdsworth in John McLaughlin, med drugim pa je sodeloval tudi z Gibonnijem, Manu Katchejem, Pinom Paladinom, Toniem Levinom, Neisho, idr. V Cvetličarni ga bomo videli z njegovim triom, ki velja za prvovrstno zasedbo na svetovni ravni. Obeta se res vrhunski koncert, ki mu bo sledila zabava v duhu glasbe Vlatka Stefanovskega.

 

 

 

VLATKO STEFANOVSKI - KRATKA BIOGRAFIJA

Vlatko Stefanovski je rojen v Prilepu v Makedoniji. Kitaro je začel igrati pri trinajstih letih, že v mladostniških letih pa je osnoval skupino Leb i sol, ki je postala ena največjih skupin na nekdanji jugoslovanski glasbeni sceni. Igrali so posebno glasbo, mešanico makedonskih tradicionalnih neobičajnih ritmov in takratnega rocka. Leb i sol so izdali kar 14 plošč in imeli turneje po vsem svetu. Kasneje je Vlatko Stefanovski pričel z izjemno uspešno samostojno kariero. Njegov prvi solo izdelek »Kauboji i indijanci« (1994) je predstavil njegov samosvoj glasbeni izraz: na njej je slišati vplive ambientalne glasbe, etna in klasičnega bluesa. Drugi album »Sarajevo« (1995) je bil Unicefov projekt. Leta 1996 je osnoval električni trio, prvi album pa so izdali leta 1998. Leto poprej je napisal tudi glasbo za film »Gipsy Magic«, ki ga je režiral Stole Popov, njegovo delo pa so izdali na istoimenem soundtracku. Napisal je tudi glasbo za turški film »Journey To The Sun«, ki je leta 1999 pod režijsko taktirko Yesima Ustaogla prejel dve nagradi na berlinskem filmskem festivalu. Leta 1998 je izdal tudi album »Krushevo«, pri katerem je sodeloval tudi sloviti kitarist Miroslav Tadić. Album je izdala japonsko-ameriška diskografska hiša MA Recordings, ploščo pa sta promovirala s koncerti na HI-FI festivalu v Los Angelesu in na Skopje jazz festivalu. Leta 1999 je posnel koncert v Sava centru v Beogradu, posnetek pa je izšel pod imenom »Live In Belgrade«, ki ga je izdal leta 2000. Zadnja leta je nastopal in delal v Franciji s skupino Koreni, ki jo je osnoval klaviaturist Bojan Zulfikarpašić. Vlatko Stefanovski je tudi član skupine Balkan Horses Band, skupaj z drugimi slovitimi glasbeniki iz sedmih balkanskih držav … Vlatko Stefanovski je je kot gost pojavil na zadnjih dveh albumih Gibonnija, nastopal pa je tudi na njegovih koncertih, skupaj z drugimi svetovno znanimi glasbeniki kot so Manu Katche, Pino Paladino in Toni Levin.

 

Zadnja glasbena dela Vlatka Stefanovskega vključujejo filmsko, gledališko in baletno glasbo. Po vsem svetu je znan po svoji neverjetni kitarski tehniki, ki ustvarja bogat zvok, izpolnjen z imaginacijo in enostavnostjo. Njegov trio zdaj nastopa tako v klubih, kot tudi na stadionih, na katerih se zbere do 15.000 ljudi v Makedoniji, ZDA, v Kanadi, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, v Sloveniji ter po vsem svetu!

Leta 2007 je prejel častni doktorat na področju umetnosti na univerzi Cirila in Metoda v Skopju, novembra istega leta pa je prejel posebno nagrado za življenjske dosežke v rodnem Prilepu v Makedoniji. Vlatka Stefanovskega smo v Ljubljani že slišali z zasedbo Vlatko Stefanovski Trio, ter kot gosta na koncertih, npr. z Janom Akkermanom v predvsem blues zasedbi ob izidu plošče »Thunder from the Blue Sky«.

 

Vlatko Stefanovski je lani sodeloval pri snemanju skladbe »Ljubav je domino« slovenske glasbenice Neishe, ki je v Makedoniji posnela tudi videospot. 30. marca 2009 so imeliVlatko, Miroslav Tadić in Theodossi Spassov spektakularni koncert z Tonkunstler symphony orchestra pod vodstvom Kristjana Jarvija na Dunaju, kjer jim je občinstvo ploskalo v stoječih ovacijah. Makedonska in balkanska glasba se je tokrat prvič slišala tudi v eni od znamenitih klasičnih koncertnih dvoran v Evropi, kar je prav posebna čast. Lani se je Vlatko Stefanovski na odru pridružil kitaristu Steve Lukatherju in njegovi skupini v nekem zagrebškem klubu, kjer so vsi praznovali rojstni dan dobrega prijatelja. Konec leta pa se je s svojim Triompridružil skupini Simple Minds na treh koncertih (Beograd, Banja Luka, Split). Prav tako lani, je pri založbi Croatia Records izšel CD in DVD album »Live in Zagreb 6.8.2007« Vlatka Stefanovskega in Miroslava Tadiča z gostom Theodosii Spassov & Swapan Chaundhuri. Prav posebna čast pa je Vlatka doletela lani, ko je sodeloval v glasbeno – umetniškem projektu skupaj s predstavniki 192. držav vsega sveta za ozaveščanje o klimatskih spremembah. Kompozicija je bila predstavljena decembra v Kopenhagnu na »Global climate changes conference«.